Proponujemy ulubione ciasto dzieci, mocno kakaowe, przełożone delikatnym kremem i bananami. Nasz kopiec kreta jest nieduży, taki w sam raz na podwieczorek. Oprócz bananów dodamy do niego wiśnie, które przełamią słodycz kremówki i banana. Możemy oczywiście zamiast wiśni dać do kopca maliny, kiwi albo ananasa. Możliwości są nieograniczone. Jeśli chcemy zrobić większy kopiec możemy po prostu podwoić składniki i upiec ciasto w tortownicy 24 cm średnicy. Ciasto jest bardzo proste do upieczenia i zawsze się udaje. Poradzi sobie z nim nawet nowicjusz.
Składniki:
ciasto-
- 1 banan
- 2 jajka M
- 30 dkg masła
- 40 g cukru
- 20 g kakao
- 80 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
krem-
- 330 ml kremówki 30%
- 250 g sera mascarpone
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- kilka kropelek aromatu pomarańczowego
- 1 banan
- 1/2 szklanki wiśni drylowanych z kompotu
Sposób wykonania:
Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy na dnie i po bokach papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Miseczkę (u nas szklana) o średnicy 18 cm i pojemności 0,75 l wyściełamy folią spożywczą.
Ciasto:
Masło roztapiamy i studzimy. Banana blendujemy na gładką masę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę odważamy i przesiewamy do miski.
Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy cukier i szczyptę soli. Ubijamy całość na gładką, puszystą masę. Następnie wlewamy masło i papkę bananową. Krótko mieszamy. Dodajemy w dwóch porcjach sypkie składniki. Również krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Ciasto jest dosyć gęste, dlatego dajemy odrobinę sodki, która dźwignie je w pierwszym etapie pieczenia.
Przekładamy ciasto do tortownicy. Stukamy 2-3 razy foremką o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasto 30-35 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części. Spód odkładamy. Górę kruszymy w rękach do miseczki.
Krem:
Kremówka i mascarpone muszą być doskonale schłodzone. Przekładamy je do misy miksera, dosypujemy cukier puder i ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy aromat pomarańczowy i 2 łyżki pokruszonego ciasta. Mieszamy całość łyżką.
Składamy kopiec:
Na dno miski wyłożonej folią dajemy 2 czubate łyżki kremu. Układamy na nim połowę pokrojonego na plasterki banana.







O matko, Wałeczku, w takim kopcu to sama bym się chętnie zakopała! Rewelacja! I wyjątkowo "wyględny", można zaszpanować przed Teściową. Zapisuję :-)
OdpowiedzUsuńHa! Ha! Dziękuję. Ja zaszpanowałam przed wnukami w niedzielę i za tydzień robię powtórkę, tak smakował:)
Usuń