Kapusta
pekińska z jabłkiem i marchewką polana prostym sosem.
Najłatwiejsza i najsmaczniejsza surówka do obiadu. Lekka i pełna witamin.
Składniki:
warzywa
- 1/2 główki kapusty pekińskiej średniej wielkości
- 2 marchewki średnie
- 2 jabłka
sos
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
Sposób wykonania:
Kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy dosyć drobno. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, obrane ze skórki jabłka również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka skrapiamy lekko cytryną, aby nie ściemniały. Warzywa wrzucamy do miski i mieszamy.
Sok z wyciśniętej cytryny łączymy ze śmietaną i przyprawami, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej i całość porządnie mieszamy.
Warzywa tuż przed podaniem na stół łączymy z sosem.
Prosta surówka z kapusty pekińskiej gotowa!


Takie proste surówki zawsze smakują najlepiej.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Takie proste surówki robię najczęściej:)
UsuńBardzo fajna surówka, pasuje i do ryby i do mięsa :)
OdpowiedzUsuńTo prawda i do drobiowego kotlecika też:)
Usuń