wtorek, 23 września 2025

Szybka surówka z kapusty pekińskiej


Kapusta pekińska z jabłkiem i marchewką polana prostym sosem. Najłatwiejsza i najsmaczniejsza surówka do obiadu. Lekka i pełna witamin.

Składniki:

warzywa

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej średniej wielkości
  • 2 marchewki średnie
  • 2 jabłka

sos

  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Sposób wykonania:

Kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy dosyć drobno. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, obrane ze skórki jabłka również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka skrapiamy lekko cytryną, aby nie ściemniały. Warzywa wrzucamy do miski i mieszamy.

Sok z wyciśniętej cytryny łączymy ze śmietaną i przyprawami, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej i całość porządnie mieszamy.

Warzywa tuż przed podaniem na stół łączymy z sosem.



Prosta surówka z kapusty pekińskiej gotowa!

 

4 komentarze:

  1. Takie proste surówki zawsze smakują najlepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Takie proste surówki robię najczęściej:)

      Usuń
  2. Bardzo fajna surówka, pasuje i do ryby i do mięsa :)

    OdpowiedzUsuń