środa, 16 kwietnia 2025

Chlebki do koszyczka

Prosty, szybki przepis na małe chlebki w sam raz do koszyczka ze święconką. Upieczenie chlebków nie jest czynnością skomplikowaną, z którą nie można sobie poradzić. Chlebki możemy upiec wcześniej i przechowywać zamrożone.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 350 ml ciepłej wody
  • 6 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • trochę mąki do podsypywania ciasta
  • żółtko
  • łyżka wody
  • łyżka ziaren słonecznika

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

150 ml wody łączymy z drożdżami, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Mieszamy dobrze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, wsypujemy sól, wlewamy resztę wody i dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz olej. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, posypujemy ją mąką, przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Niech ciasto spokojnie rośnie.



Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, dzielimy na 6 równych części. Formujemy podłużne chlebki. Gotowe, uformowane chlebki przekładamy na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.



Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 °C. Chlebki smarujemy żółtkiem rozbełtanym z wodą i posypujemy słonecznikiem. Na każdym z nich robimy małe nacięcia. Tak przygotowane chlebki wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy 30 minut. Upieczone wykładamy z piekarnika do przestudzenia.



Chlebki do koszyczka gotowe!



Nasze rady:

Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz