MAKATKA

czwartek, 19 grudnia 2024

Świąteczna sałatka z buraczków

Sałatka z z buraczków gotowanych z dodatkiem ogórka, cebulki i papryki jest idealnym dodatkiem do obiadu. Możemy buraki do niej ugotować, upiec w piekarniku lub wykorzystać gotowe ze spiżarni domowej. Dzisiaj polecamy naszą ulubioną sałatkę z buraczków gotowanych w wersji świątecznej.

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula
  • 1/2 papryki czerwonej marynowanej
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • łyżka soku z cytryny lub octu ryżowego
  • czubata łyżeczka cukru lub łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Buraki umyte, w łupinach zalewamy w rondelku wodą i gotujemy pod przykryciem 45 minut licząc od zagotowania. Następnie wylewamy z nich wodę gorącą i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie kroimy w kostkę pozostałe warzywa. Kukurydzę osączamy z zalewy. Przekładamy do miski.

Przestudzone buraki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich pozostałe warzywa oraz przyprawy. Mieszamy całość, odstawiamy do lodówki do schłodzenia.



Świąteczna sałatka z buraczków gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz