Sałatka z z buraczków gotowanych z dodatkiem ogórka, cebulki i papryki jest idealnym dodatkiem do obiadu. Możemy buraki do niej ugotować, upiec w piekarniku lub wykorzystać gotowe ze spiżarni domowej. Dzisiaj polecamy naszą ulubioną sałatkę z buraczków gotowanych w wersji świątecznej.
Składniki:
- 2 średnie buraki
- 3 ogórki konserwowe
- 1 mała cebula
- 1/2 papryki czerwonej marynowanej
- mała puszka kukurydzy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- łyżka soku z cytryny lub octu ryżowego
- czubata łyżeczka cukru lub łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki umyte, w łupinach zalewamy w rondelku wodą i gotujemy pod przykryciem 45 minut licząc od zagotowania. Następnie wylewamy z nich wodę gorącą i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie kroimy w kostkę pozostałe warzywa. Kukurydzę osączamy z zalewy. Przekładamy do miski.
Przestudzone buraki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich pozostałe warzywa oraz przyprawy. Mieszamy całość, odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Świąteczna sałatka z buraczków gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz