Kopytka
W Wielkopolsce zwane też szagówkami, bo kroi się je „na szagę”, czyli po skosie. Kopytka możemy podawać z różnymi dodatkami: skwarkami, boczkiem, bułką tartą przyrumienioną z masłem, sosem pieczeniowym, ale również na słodko, np. z sosem truskawkowym. Najlepsze są jednak podgrzane na rumiano na masełku -lekko chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki + trochę do podsypania
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy dobrze, przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też dokładnie utłuc, tak aby masa zrobiła się puszysta i kremowa.
Przestudzone ziemniaki łączymy z przesianymi mąkami solą i jajkiem. Masę wyrabiamy rękami, aż będzie zwarta i nie będzie się kleiła do rąk. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, gdyż zrobi się mokre i trzeba będzie dosypać mąki a kopytka staną się twarde. Jeśli ziemniaki są mało mączyste, trzeba dodać więcej mąki, ale nie należy przesadzać z jej ilością.
Blat posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 3-4 części i formujemy wałeczki. Lekko je spłaszczamy, kroimy ukośne kluseczki.
Kopytka gotujemy partiami, wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki masła. Po wrzuceniu mieszamy je delikatnie, aby nie przywarły do dna i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe szagówki wyławiamy łyżką cedzakową na talerze lekko natłuszczone masłem, aby nie przyklejały się do talerzy.
Kopytka gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz