Surówka z młodej kapusty
Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i cebulki okraszona dużą ilością koperku, polana prostym sosem winegret. Doskonały dodatek do dań obiadowych lub grillowych.
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty ( 30 dkg po poszatkowaniu)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 nieduży pęczek koperku
winegret:
- 1/2 szklanki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Kapustę obieramy z wierzchnich, bardzo zielonych liści i szatkujemy drobno. Przekładamy do miski, lekko solimy i morzymy (wyciskamy rękami, aby trochę puściła sok i zmiękła). Do tak przygotowanej kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchew i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Na koniec wrzucamy posiekany koperek.
Sos do surówki.
Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z solą (z jej ilością nie przesadzamy, bo użyliśmy już trochę soli do morzenia kapusty), cukrem i pieprzem, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej i całość porządnie mieszamy. Takim sosem polewamy kapustę.
Prosta i smaczna surówka z młodej kapusty gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz