Sos tzatziki z polskim akcentem
Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę czy ketchup. W wersji domowej jest zdrowy i wyśmienity. Trudno mu się oprzeć! W naszym sosie zamiast świeżego ogórka (jak w oryginalnej wersji greckiej) dodamy pysznego ogórka małosolnego. Będą tzatziki po polsku.
Składniki:
- 1 duży jogurt grecki 0,5l
- 3 ząbki czosnku
- 2 ogórki małosolne
- mały pęczek posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka
Sposób przygotowania:
Jogurt przekładamy na sitko z drobnymi oczkami lub o większych
oczkach, wyłożone gazą i odsączamy z nadmiaru płynu.
Ogórki
małosolne trzemy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowany jogurt
i ogórki przekładamy do miski. Dodajemy zmiażdżony czosnek, olej,
sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką.
Dokładnie mieszamy, dodajemy posiekany koperek (dwie spore garści
).
Gotowy sos wkładamy do lodówki na godzinkę przed podaniem,
aby się schłodził. Będzie smaczniejszy.
Sos tzatziki po polsku gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz