Sałatka ziemniaczana do grillowanych mięs
Bardzo smaczna i prosta sałatka, doskonała do grillowanych mięs. Przygotowanie jej nie zajmie nam dużo czasu, gościom będzie smakowała.
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula
- 2 gałązki selera naciowego
- 3 ogórki konserwowe
- szklanka groszku z puszki
- Sos do sałatki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki śmietany gęstej 18%
- 1 czubata łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Ziemniaki dokładnie szorujemy i zalewamy wodą. Lekko solimy, gotujemy 20 minut licząc od zagotowania wody. Odcedzamy, odkładamy z powrotem do garnka, w którym się gotowały, przykrywamy pokrywką, na nią kładziemy ściereczkę i odstawiamy do wystudzenia.
Pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę.
W dużej misce mieszamy śmietanę, majonez, zmiażdżony czosnek oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu.
Przestudzone ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w nieco grubszą kostkę. Wszystkie rozdrobnione warzywa i odcedzony groszek przekładamy do miski z sosem. Mieszamy całość. Tak przygotowaną sałatkę odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Sałatka ziemniaczana do grillowanych mięs gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz