Ciasto ucierane z rabarbarem i różaną kruszonką
Proste ciasto babkowe z rabarbarem posypane obficie kruszonką z cukrem różanym. Ciasto zawsze się udaje, jest przepyszne i ekspresowe w wykonaniu.
Składniki:
- 30 dkg obranego i pokrojonego w drobne kawałki rabarbaru
- 3 jajka M
- 8 g cukru wanilinowego
- 125 ml oleju rzepakowego
- 125 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru białego
- 2,5 szklanki mąki tortowej
kruszonka
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru białego
- 1/2 szklanki cukru różanego
- 1 czubata szklanka mąki tortowej
Sposób wykonania:
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
Obrany i pokrojony rabarbar posypujemy łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na bok. Formę do ciasta o wymiarach 22x22 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie, boki natłuszczamy masłem.
Teraz wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy sól, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy całość mikserem na puszystą masę (ok. 5 min).
Do ubitej masy wlewamy mleko i olej, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki mikserem. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim rabarbar odsączony z płynu, który puścił po posłodzeniu. Posypujemy rabarbar kruszonką.
Tak przygotowany placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 45-50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy od razu z piekarnika, studzimy i wykładamy z foremki na paterę.
Ciasto ucierane z rabarbarem i różaną kruszonką gotowe!
Nasze rady:
Placek można upiec z dowolnymi owocami, np. z jabłkami, śliwkami, truskawkami, morelami. Wykorzystujemy owoce sezonowe.
Cukier różany w kruszonce możemy zastąpić cukrem brązowym lub białym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz