MAKATKA

środa, 24 kwietnia 2024

Ciasto ucierane z rabarbarem i różaną kruszonką

Ciasto ucierane z rabarbarem i różaną kruszonką

Proste ciasto babkowe z rabarbarem posypane obficie kruszonką z cukrem różanym. Ciasto zawsze się udaje, jest przepyszne i ekspresowe w wykonaniu.

Składniki:

  • 30 dkg obranego i pokrojonego w drobne kawałki rabarbaru
  • 3 jajka M
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru białego
  • 2,5 szklanki mąki tortowej

kruszonka

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 1/2 szklanki cukru różanego
  • 1 czubata szklanka mąki tortowej

Sposób wykonania:

Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.



Obrany i pokrojony rabarbar posypujemy łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na bok. Formę do ciasta o wymiarach 22x22 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie, boki natłuszczamy masłem.



Teraz wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy sól, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy całość mikserem na puszystą masę (ok. 5 min).



 Do ubitej masy wlewamy mleko i olej, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki mikserem. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim rabarbar odsączony z płynu, który puścił po posłodzeniu. Posypujemy rabarbar kruszonką. 



Tak przygotowany placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 45-50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy od razu z piekarnika, studzimy i wykładamy z foremki na paterę.



Ciasto ucierane z rabarbarem i różaną kruszonką gotowe!



Nasze rady:

Placek można upiec z dowolnymi owocami, np. z jabłkami, śliwkami, truskawkami, morelami. Wykorzystujemy owoce sezonowe.

Cukier różany w kruszonce możemy zastąpić cukrem brązowym lub białym.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz