Szarlotka
Proste ciasto z jabłkami. Wyrobienie kruchego ciasta zajmie nam 15 minut. Jabłek nie trzeba próżyć ani gotować. Wystarczy zetrzeć je na tarce na cienkie plasterki i wymieszać z przyprawami. Szarlotka jest bardzo smaczna i zawsze się udaje.
Składniki:
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek (najlepiej niezbyt soczystych, np. szara reneta, golden delicius)
- 2-3 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- kilka kropelek olejku migdałowego
- 2 łyżki gęstej śmietany
Sposób wykonania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.
Jabłka
obieramy i ścieramy na tarce w cienkie plasterki.
W
dużej misce mieszamy delikatnie jabłka z pozostałymi składnikami,
najlepiej zrobić to rękami.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta podsypując mąką, przekładamy do tortownicy 22 cm lub na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem.
Wykładamy na ciasto masę jabłkową.
Teraz wałkujemy pozostałą część ciasta, przycinamy równe paski i układamy je w formie kratki na wierzchu.
Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 50 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Prosta, wyśmienita szarlotka gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz