MAKATKA

czwartek, 7 marca 2024

Babka szpinakowa

Babka szpinakowa

Babka idealna na Wielkanoc -puszysta, wilgotna o limonkowym smaku i pięknym szmaragdowym kolorze.

Składniki:

  • 200 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
  • 150 ml oleju bezzapachowego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
  • skórka i sok z jednej limonki
  • 50 ml mleka
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 180 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 300 g mąki tortowej
  • 10 g proszku do pieczenia

polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • szczypta kurkumy
  • 4-5 łyżek mleka
  • 2 łyżki cukru różanego (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Forma do babki z kominem 24 cm średnicy.

Szpinak lekko przesiekany, olej i skórkę z limonki blendujemy dobrze na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok i przystępujemy do ubicia jaj.



Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej.



 Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy zblendowany szpinak oraz sok z limonki i mleko. Krótko mieszamy całość do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy (tylko do połączenia składników).



 Przelewamy ciasto do formy dokładnie natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) 45-50 min (do suchego patyczka).

Kiedy tylko ciasto lekko przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej.



Czekoladę wraz z mlekiem i szczyptą kurkumy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią babkę i posypujemy cukrem różanym.

Babka szpinakowa gotowa!





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz