MAKATKA

piątek, 22 marca 2024

Babka łaciata

Babka łaciata

Lekka, delikatna jak puch, doskonała do popołudniowej herbatki czy kawki. Swoją lekkość i wilgotność zawdzięcza mące ziemniaczanej, którą dodajemy do ciasta. Do tego odrobina kakaowego smaku i mały wzorek. Prosta babeczka gotowa.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki  pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, roztopionego przestudzonego do temp. pokojowej
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka z połowy pomarańczy lub olejek pomarańczowy-kilka kropli
  • 1 łyżka mąki pszennej dodatkowo
  • 1 łyżka kakao ciemnego
Sposób wykonania:

Do misy miksera dajemy cukier, jajka i i ubijamy na puszystą masę. Ubijamy 10 minut, aż masa mocno się napuszy i zbieleje.



Następnie wlewamy sok i dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Przesiewamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy, a gdy masa będzie już jednolita i gładka, powoli, cienkim strumieniem wlewamy roztopione i ostudzone masło. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.

Odkładamy 1/4 ciasta, dodajemy kakao i mieszamy. Do białej masy dodajemy łyżkę mąki, również krótko mieszamy.



Foremkę o wymiarach 25x12 cm wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej jasne ciasto. Na środek wylewamy ciemne ciasto i lekko mieszamy widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Powstanie wzorek dosyć przypadkowy:)

Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) do suchego patyczka, czyli około 40 minut. Wyjmujemy z pieca po upieczeniu i odkładamy do całkowitego przestudzenia.

Babka łaciata gotowa!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz