MAKATKA

piątek, 23 lutego 2024

Szwedzkie klopsiki w ciemnym sosie

Szwedzkie klopsiki w ciemnym sosie

Małe kulki wołowo -wieprzowe w aromatycznym sosie, na bazie bulionu wołowego to znane na całym świecie Köttbullar, czyli szwedzkie klopsiki z Ikei. Dodamy do nich trochę metki cebulowej, będą jeszcze smaczniejsze.

Składniki:

Klopsiki

  • 500 g mielonego wołowo -wieprzowego
  • 200 g metki cebulowej
  • 200 ml mleka
  • 1 bułka pszenna
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia klopsików
  • Sos

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 100 ml  śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Smażymy klopsiki.

Do dużej miski dajemy bułkę pokrojoną w kostkę i zalewamy ją zimnym mlekiem. Kiedy bułka

zmięknie, dodajemy mięso, metkę jajka i przyprawy. Wyrabiamy masę dokładnie, najlepiej rękami.

Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy zwilżonymi dłońmi małe kuleczki wielkości orzechów włoskich i smażymy na rumiano, z obu stron. Smażymy je partiami (na patelni nie powinno być tłoku, aby klopsiki smażyły się na rumiano, a nie dusiły w nadmiarze soku, który puszczają) po kilka minut. Każdą partię przekładamy na talerz i przykrywamy pokrywką.



Robimy sos do klopsików.

W rondlu rozpuszczamy masło, wsypujemy do niego mąkę i mieszamy intensywnie, aby nie było grudek. Po dwóch minutach powoli wlewamy ciepły bulion, mieszając rózgą. Gotujemy sos na małym ogniu przez 3-4 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy sos sojowy, śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Do tak przygotowanego sosu wkładamy klopsiki, lekko podgrzewamy całość. W klasycznym przepisie klopsiki szwedzkie podaje się z puree ziemniaczanym, sałatką z ogórków i odrobiną dżemu z borówek lub żurawiny, ale nie jest to zestaw obowiązkowy. Zwłaszcza słodki dodatek nie każdemu odpowiada, można z niego po prostu zrezygnować. Surówkę też można podać inną, niekoniecznie ogórki.

Klopsiki szwedzkie Köttbullar gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz