Szwedzkie klopsiki w ciemnym sosie
Małe kulki wołowo -wieprzowe w aromatycznym sosie, na bazie bulionu wołowego to znane na całym świecie Köttbullar, czyli szwedzkie klopsiki z Ikei. Dodamy do nich trochę metki cebulowej, będą jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
Klopsiki
- 500 g mielonego wołowo -wieprzowego
- 200 g metki cebulowej
- 200 ml mleka
- 1 bułka pszenna
- 2 jajka
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia klopsików
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml bulionu wołowego
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
Sos
Sposób wykonania:
Smażymy klopsiki.
Do dużej miski dajemy bułkę pokrojoną w kostkę i zalewamy ją zimnym mlekiem. Kiedy bułka
zmięknie, dodajemy mięso, metkę jajka i przyprawy. Wyrabiamy masę dokładnie, najlepiej rękami.
Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy zwilżonymi dłońmi małe kuleczki wielkości orzechów włoskich i smażymy na rumiano, z obu stron. Smażymy je partiami (na patelni nie powinno być tłoku, aby klopsiki smażyły się na rumiano, a nie dusiły w nadmiarze soku, który puszczają) po kilka minut. Każdą partię przekładamy na talerz i przykrywamy pokrywką.
Robimy sos do klopsików.
W rondlu rozpuszczamy masło, wsypujemy do niego mąkę i mieszamy intensywnie, aby nie było grudek. Po dwóch minutach powoli wlewamy ciepły bulion, mieszając rózgą. Gotujemy sos na małym ogniu przez 3-4 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy sos sojowy, śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy klopsiki, lekko podgrzewamy całość. W klasycznym przepisie klopsiki szwedzkie podaje się z puree ziemniaczanym, sałatką z ogórków i odrobiną dżemu z borówek lub żurawiny, ale nie jest to zestaw obowiązkowy. Zwłaszcza słodki dodatek nie każdemu odpowiada, można z niego po prostu zrezygnować. Surówkę też można podać inną, niekoniecznie ogórki.
Klopsiki szwedzkie Köttbullar gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz