Sernik krówkowy
Sernik legendarnie smaczny i bajecznie prosty do upieczenia. Jeśli będziemy trzymali się ściśle receptury i stosowali do porad w przepisie sernik wyjdzie równiutki, wysoki i na pewno nie popęka.
Składniki:
spód sernika
- 200 g dowolnych ciastek maślanych, np. petit beurre
- 80 g masła
masa serowo-krówkowa
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 duży cukier wanilinowy
- 100 ml śmietany 30 %
- 1 kg sera wiaderkowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru 40 g
- puszka-510 ( g masy kajmakowej)
- orzechy arachidowe do posypania góry sernika
Tortownica 24 lub 26 cm (my użyłyśmy tortownicę 24 cm, sernik wyszedł wysoki), na dno piekarnika blaszka z wodą
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Następnie wykładamy tortownicę papierem do pieczenia na dnie i po bokach, przy czym boki robimy wyższe niż obręcz, bo sernik może w trakcie pieczenia mocno podnieść się. Jeśli chcemy, aby sernik był wysoki bierzemy tortownicę 24 cm (tak, jak na zdjęciach), niższy -można piec w tortownicy 26 cm.
Do piekarnika, na sam dół dajemy naczynie żaroodporne lub blaszkę z wodą. Ciasto ustawimy na drugiej półce od dołu.
Ciastka rozdrabniamy na piasek i łączymy z roztopionym masłem. Taką masą wykładamy spód tortownicy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i odkładamy na bok.
Do dużej miski dajemy żółtka, cukier i cukier wanilinowy, ubijamy mikserem do połączenia składników. Dodajemy ser, kajmak ( odkładamy do przyozdobienia góry ciasta 2 czubate łyżki masy kajmakowej) i śmietankę. Krótko miksujemy i na koniec wsypujemy budyń ( 40 g- jeśli ma 35 g to dodajemy płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej). Krótko miksujemy. Teraz odkładamy mikser i pianę z białek wtłaczamy do masy serowej łyżką . Sernik wlewamy do tortownicy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 170 °C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 °C i pieczemy jeszcze 40-50 minut.
W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczony sernik zostawiamy w zamkniętym i wyłączonym piekarniku przez 15 minut, następnie uchylamy lekko drzwiczki i studzimy tak ciasto około godziny.
Wystudzony całkowicie sernik przyozdabiamy odłożoną masą kajmakową i posiekanymi orzeszkami. Wstawiamy go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Sernik krówkowy gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz