Sernik królewski z brzoskwiniami
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kruchym spodzie z kruszonką kakaową ścieraną na tarce. Z dodatkiem świeżych brzoskwiń smakuje jeszcze lepiej.
To idealne ciasto na święta , imieniny i do niedzielnej kawy. Można go upiec z wykorzystaniem twarogu mielonego (bardziej klasycznie) lub sera z wiaderka (bardziej nowocześnie). W obu wersjach smakuje doskonale.
Składniki:
kruchy spód:
- 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
masa serowa:
- 1 kg mielonego sera białego lub 1 kg sera z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 120 gramów masła
- 8 g cukru waniliowego
- 4 duże jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatkowo:
- 4 brzoskwinie
Sposób wykonania:
Kruchy spód:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, proszek do pieczenia i kakao, krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce o dużych oczkach, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4, wkładamy do woreczków. Większą dajemy do lodówki, mniejszą do zamrażarki.
W tym czasie brzoskwinie pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Piekarnik nastawiamy na 170 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Formę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po brzegach.
Masa serowa:
Białka oddzielamy od żółtek i razem z białkami, które zostały z kruchego spodu ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Odkładamy na bok.
Do drugiej miski dajemy żółtka, cukier waniliowy i cukier. Ubijamy do połączenia cukru z żółtkami. Wlewamy roztopione i przestudzone masło. Łączymy z masą żółtkową. Dodajemy budyń i proszek do pieczenia, krótko ubijamy. Teraz dajemy do masy po2 łyżki sera i również krótko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby piana nie opadła.
Dno blaszki wylepiamy 3/4 ciasta kruchego z lodówki. Wylewamy na nie masę serową. Na masę serową dajemy brzoskwinie, a na wierzch trzemy na tarce 1/3 ciasta kruchego z zamrażarki. Gotowy sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Ciasto trzymamy jeszcze 20 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie uchylamy lekko drzwiczki i studzimy do końca.
Wystudzony sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin. Schłodzony jest najsmaczniejszy.
Sernik królewski z brzoskwiniami gotowy!
Nasza rada:
Jeśli wykorzystujemy do sernika ser z wiaderka, przełóżmy go na godzinę na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, aby trochę odsączyć go z płynu. Twaróg biały najlepiej użyć tłusty lub półtłusty, trzykrotnie zmielony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz