MAKATKA

poniedziałek, 19 lutego 2024

Sałata rzymska z pieczonym kurczakiem

 

Sałata rzymska z pieczonym kurczakiem

Sałatka, którą można podać jako samodzielne danie lub imprezowy rarytas. Niezwykle pożywna, sycąca i lekka dzięki dużej ilości warzyw i delikatnego kurczaka upieczonego w aromatycznych przyprawach.

Składniki:

mięso drobiowe:

  • duża pierś z kurczaka (200 g)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy „złocisty kurczak”
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól do smaku

warzywa:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryka żółta

sos do sałatki:

  • 1/4 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • łyżeczka musztardy stołowej
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku  

Sposób wykonania:

Pieczemy pierś z kurczaka:

Mięso kurczaka dokładnie myjemy i osuszam. Pozbywamy się kostek, błonek i ścięgien. Następnie przygotowujemy marynatę. Wszystkie przyprawy mieszamy z trzema łyżkami oleju i nacieramy pierś, tak aby była równomiernie obtoczona marynatą. W tym czasie włączamy piekarnik, nastawiamy temperaturę na 190 °C. Przygotowujemy naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości i smarujemy je na dnie olejem. Układamy w naczyniu mięso. Pieczemy je 20 minut. Po tym czasie wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.

Przygotowujemy sos do sałatki:

Do słoiczka typu twist dajemy oliwę, musztardę, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.

Robimy sałatkę:

Pierś z kurczaka kroimy w plastry. Na dużym talerzu układamy liście sałaty lodowej. Na niej wykładamy paprykę pokrojoną w paski, cebulę w półkrążki, ogórka razem ze skórką pokrojonego w plasterki i pomidorki przekrojone na połówki. Na sałatce układamy pierś z kurczaka. Całość polewamy sosem. 


Sałatkę podajemy na stół bezpośrednio po przygotowaniu!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz