Sałata rzymska z pieczonym kurczakiem
Sałatka, którą można podać jako samodzielne danie lub imprezowy rarytas. Niezwykle pożywna, sycąca i lekka dzięki dużej ilości warzyw i delikatnego kurczaka upieczonego w aromatycznych przyprawach.
Składniki:
mięso drobiowe:
- duża pierś z kurczaka (200 g)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki przyprawy „złocisty kurczak”
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól do smaku
warzywa:
- 1 główka sałaty lodowej
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek gruntowy
- 1 cebula czerwona
- 1 papryka żółta
sos do sałatki:
- 1/4 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
- łyżeczka musztardy stołowej
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Pieczemy pierś z kurczaka:
Mięso kurczaka dokładnie myjemy i osuszam. Pozbywamy się kostek, błonek i ścięgien. Następnie przygotowujemy marynatę. Wszystkie przyprawy mieszamy z trzema łyżkami oleju i nacieramy pierś, tak aby była równomiernie obtoczona marynatą. W tym czasie włączamy piekarnik, nastawiamy temperaturę na 190 °C. Przygotowujemy naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości i smarujemy je na dnie olejem. Układamy w naczyniu mięso. Pieczemy je 20 minut. Po tym czasie wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy sos do sałatki:
Do słoiczka typu twist dajemy oliwę, musztardę, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.
Robimy sałatkę:
Pierś z kurczaka kroimy w plastry. Na dużym talerzu układamy liście sałaty lodowej. Na niej wykładamy paprykę pokrojoną w paski, cebulę w półkrążki, ogórka razem ze skórką pokrojonego w plasterki i pomidorki przekrojone na połówki. Na sałatce układamy pierś z kurczaka. Całość polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz