MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Kaszka manna z malinami

Kaszka manna z malinami

Kaszka manna to nasze ulubione śniadanie z dzieciństwa. Jadałyśmy ją na słodko z samym cukrem lub w bardziej luksusowej wersji z sokiem owocowym ze spiżarni zimą, latem zaś ze świeżymi owocami. Najbardziej smakowała nam kaszka z malinami -cudowny smak dzieciństwa!

Składniki:

  • 1/2 l mleka owsianego (można użyć mleka krowiego lub ryżowego w takich samych proporcjach)
  • 5-6 łyżek kaszki manny błyskawicznej
  • łyżka masła
  • szczypta soli do smaku
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g malin

Sposób wykonania:

Do rondelka z grubym dnem wlewamy zimne mleko, wsypujemy kaszkę mannę, łyżkę cukru, dodajemy masło i wstawiamy na ogień. Kaszkę doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Pod gotującą się kaszką zmniejszamy ogień, gotujemy ją jeszcze 3 minuty. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy maliny. Przekładamy je do miseczki i posypujemy łyżką cukru. Rozgniatamy delikatnie, aby puściły sok.

Kaszkę przekładamy na talerze i polewamy rozgniecionymi z cukrem malinami.

Śniadanie gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz