Kaszka manna z malinami
Kaszka manna to nasze ulubione śniadanie z dzieciństwa. Jadałyśmy ją na słodko z samym cukrem lub w bardziej luksusowej wersji z sokiem owocowym ze spiżarni zimą, latem zaś ze świeżymi owocami. Najbardziej smakowała nam kaszka z malinami -cudowny smak dzieciństwa!
Składniki:
- 1/2 l mleka owsianego (można użyć mleka krowiego lub ryżowego w takich samych proporcjach)
- 5-6 łyżek kaszki manny błyskawicznej
- łyżka masła
- szczypta soli do smaku
- 2 łyżki cukru
- 150 g malin
Sposób wykonania:
Do rondelka z grubym dnem wlewamy zimne mleko, wsypujemy kaszkę mannę, łyżkę cukru, dodajemy masło i wstawiamy na ogień. Kaszkę doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Pod gotującą się kaszką zmniejszamy ogień, gotujemy ją jeszcze 3 minuty. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy maliny. Przekładamy je do miseczki i posypujemy łyżką cukru. Rozgniatamy delikatnie, aby puściły sok.
Kaszkę przekładamy na talerze i polewamy rozgniecionymi z cukrem malinami.
Śniadanie gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz