MAKATKA

sobota, 17 lutego 2024

Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło, na maśle, zabielane śmietaną, z odrobiną cukru i soku z cytryny to doskonały dodatek do mięs, szczególnie do kotletów mielonych. Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Jesienią, kiedy buraki są najsmaczniejsze warto robić częściej surówki z buraków.

Składniki:

  • 4 duże lub 6 małych buraków ( ugotowanych do miękkości lub upieczonych w folii w piecu)
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18%
  • łyżka płaska cukru, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego, sok z 1/2 cytryny 

Przygotowanie:

Buraczki gotujemy lub pieczemy w piekarniku, zawinięte w folię. Zawsze w łupinie. W zależności od wielkości buraków czas pieczenia czy gotowania jest różny- od 40 do 50 minut. Sprawdzamy ich miękkość patyczkiem do szaszłyków, jeśli wbija się dosyć gładko buraki są miękkie. Możemy przygotować buraki dzień wcześniej i przechować je w lodówce.

 Miękkie upieczone i wystudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, tak jak ziemniaki na placki. Ugotowane najpierw odcedzamy z gorącej wody i zalewamy zimną. Po upływie pół godziny obieramy i trzemy tak samo jak pieczone. 

W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy starte buraki, lekko podsmażamy. Niech trochę odparuje sok. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy. Na sam koniec wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.

 Buraczki na ciepło gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz