Krem kokosowy z mascarpone
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki z dodatkiem wiórków kokosowych. Można nim przekładać ciasta, torty oraz ozdabiać je. Krem jest gęsty, stabilny i bardzo łatwy do wykonania.
Składniki:
- 330 ml kremówki
- 500 g mascarpone
- 70 g cukru pudru
- 8 g cukru waniliowego
- 40 g wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
Ta ilość kremu wystarcza do przełożenia tortu o średnicy 16-20 cm. Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jedną porcję śmietan-fix do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.
Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) dajemy wszystkie składniki kremu. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 6-8 minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec dodajemy do kremu wiórki kokosowe, które dodatkowo zagęszczą krem i mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową do połączenia składników. Krem jest od razu gotowy do użycia. Po przełożeniu kremem ciasta wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa się ustabilizowała.
Krem kokosowy z kremówką i mascarpone to jeden z najłatwiejszych kremów do zrobienia, a do tego jest wyśmienity w smaku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz