czwartek, 27 listopada 2025

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczystości domowe. Dawniej bez tej sałatki nie wyobrażano sobie świąt. Dzisiaj w każdym domu, w którym pielęgnuje się tradycyjną kuchnię sałatka jarzynowa zwana za granicą sałatką polską musi być na świątecznym stole i w każdym domu przyrządza się ją trochę inaczej. Oto nasza sałatka jarzynowa!

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki ugotowane w łupinach
  • 1 duże jabłko
  • 2 marchewki ugotowane
  • 1/2 selera gotowanego
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • puszka groszku konserwowego
  • 3-4 czubate łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe, obrane ze skórki jabłko, jajka, por, marchew i seler oraz ziemniaki obrane z łupin kroimy w drobną kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy jedną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy sałatkę do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku.

Nasze rady:

Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez gęsty i kremowy o łagodnym smaku, aby nie zdominował smaku jarzyn. Cebuli nie dajemy, dzięki temu sałatka może postać 3-4 dni dłużej w lodówce. Ogórki konserwowe możemy zastąpić kiszonymi, nam jednak bardziej smakuje sałatka z ogórkami z octu i dzięki nim również dłużej zachowuje trwałość. Dajemy dużo jabłka twardego i chrupiącego, ponieważ poprawia ono konsystencję sałatki (lubimy w sałatce składnik chrupiący). Warzywa (marchew, ziemniaki, seler) możemy gotować razem w łupinach lub wykorzystać warzywa z rosołu. Jeśli gotujemy warzywa razem, najpierw wyjmujemy z gotowania ziemniaki, które dochodzą najszybciej. Potem marchew, na końcu seler. Najlepiej sprawdzać, czy są gotowe patyczkiem do szaszłyków.



Sałatka jarzynowa gotowa!

 

Makowiec z kruszonką

Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upieczenia i szybkie. Wykorzystamy do niego gotową masę makową, którą troszeczkę wzbogacimy o aromat migdałowy, orzechy oraz skórkę pomarańczową kandyzowaną. Upieczemy wyborny makowiec bez większego wysiłku.

Składniki:

kruche ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 4-5 kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

warstwa makowa:

  • puszka gotowej masy makowej 850g
  • 3 białka
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 50 g masła
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu)

Ciasto.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki, 1/3 wkładamy do woreczka i dajemy do do zamrażarki na pół godziny.



Większą część ciasta przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, wylepiamy nią spód blaszki, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Odkładamy na chwilę do lodówki.



Warstwa makowa:

Mak z puszki przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego posiekane orzechy i skórkę kandyzowaną oraz aromat migdałowy. Masło roztapiamy, studzimy i wlewamy do masy makowej. Całość dokładnie mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie, etapami łączymy z masą makową.



Na przygotowany spód wykładamy warstwę makową. Wyrównujemy wierzch i ścieramy na niego ciasto z zamrażarki.




Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy makowiec 50-55 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z pieca i odstawiamy do przestudzenia. Na koniec posypujemy makowiec po wierzchu cukrem pudem.




Makowiec na kruchym spodzie gotowy!


 

środa, 26 listopada 2025

Sernik korzenny


Doskonały w smaku sernik piernikowy na ciasteczkowo-korzennym spodzie. Szykownie się prezentuje, idealny na Boże narodzenie! Polecamy go szczególnie miłośnikom serników „ciężkich”, mokrych czyli takich jakie piekły nasze babcie. Najlepiej byłoby go zrobić z sera półtłustego, trzykrotnie mielonego, ale w dzisiejszych czasach można kupić dobre sery wiaderkowe, które zastąpią nam nie najgorzej ser tradycyjny i zaoszczędzą czas, którego zawsze brakuje przed świętami.

Składniki:

spód sernika:

  • 220 g herbatników
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

ciasto:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 6 jajek M
  • 200 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 150 ml kremówki 30%
  • 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 40 g
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

polewa:

  • 1 czekolada biała
  • 2 czubate łyżki masy kajmakowej z puszki
  • 2 -3 łyżki mleka
  • dowolna posypka do dekoracji

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ważne!

Robimy spód do ciasta.

Tortownicę 24-25 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia na spodzie i na rancie. Rant robimy trochę wyższy niż ma tortownica. Sernik lubi mocno wyrosnąć.

Mielimy w malakserze lub maszynce do mięsa herbatniki. Dodajemy do nich przyprawę do piernika i roztopione, przestudzone masło. Mieszamy i wysypujemy do formy. Lekko ubijamy i wyrównujemy. Odkładamy tortownicę do lodówki.



Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Na dół piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą. Ciasto ustawimy na drugiej półce od dołu.

Robimy sernik.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę niezbyt sztywną.

Do żółtek wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem na jasną masę.

Ser, kremówkę, budyń, przyprawę do piernika i skrobię przekładamy do dużej miski. Łączymy mikserem krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy do sera masę jajeczną, miksujemy. Na koniec wtłaczamy do masy serowej delikatnie łopatką silikonową pianę z białek. Dodajemy skórkę pomarańczową.



Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy sernik w 180°C 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy jeszcze godzinę.



Po tym czasie wyłączamy piekarnik, studzimy ciasto godzinę przy uchylonych drzwiczkach . Następnie przekładamy sernik do lodówki na całą noc.



Następnego dnia polewamy sernik polewą i przyozdabiamy świątecznie. Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną wylewamy na sernik.



Piękny świąteczny sernik korzenny gotowy!

wtorek, 25 listopada 2025

Makowiec na kruchym spodzie

Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożonarodzeniowe ciasto. Kieliszek rumu wspaniale je uperfumuje.

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Masa makowa:

  • 1/2 kg maku niebieskiego
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 3 szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 4 jajka rozmiar M
  • 6 łyżek cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich posiekanych
  • 1/2 szklanki migdałów w słupkach
  • 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie lub soku pomarańczowym
  • kieliszek rumu ( 50 ml)
  • łyżka skórki pomarańczowej z syropu

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki kakao (dobrej jakości, ciemne)
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kremówki 30% lub tłustego mleka

Sposób wykonania:

Ciasto

Żółtka łączymy z cukrem i cukrem waniliowym, ucieramy na kogel mogel. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, siekamy nożem razem z zimnym masłem do konsystencji żwirku. Następnie łączymy obie masy, dodajemy łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany. Wyrabiamy ciasto szybko, do połączenia składników. Zawijamy gotowe ciasto w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.



Masa makowa

Mleko wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy do gorącego mleka mak. Gotujemy go na małym ogniu do 30 minut. Następnie osączamy mak na gęstym sicie i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia trzy razy ( używamy sitko o drobnych oczkach). Masło ucieramy do białości, łączymy z żółtkami i cukrem, do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy przestudzony mak i bakalie. Wlewamy płynny miód i rum lub kilka kropli olejku pomarańczowego. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, na sztywno.



Makowiec

Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim blaszkę do pieczenia o rozmiarach 25×30 cm . Nakłuwamy widelcem dosyć gęsto.


Masę makową delikatnie łączymy z pianą z białek i wykładamy na ciasto.

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 °C ( góra-dół bez termoobiegu) na 50 minut.



Przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową, którą robimy w kąpieli wodnej.

Makowiec na kruchym spodzie gotowy!


Nasze rady:

Makowiec na kruchym cieście można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Z polewą czekoladową jest jednak bardzo smaczny. W świątecznym wydaniu można posypać polewę dodatkowo wiórkami kokosowymi lub złotymi kulkami -cukierkami. Akcenty bożonarodzeniowe nadają ciastu uroczysty wygląd, a nie wymagają dużego nakładu pracy.

Mak możemy kupić już zmielony i użyć do ciasta. Ominiemy długi proces parzenia i mielenia. Przepis pochodzi z lat 30-tych ( od babci Kseni). W tamtych czasach nie było w sprzedaży maku mielonego. Uważajmy tylko, aby mak był świeży.

Najważniejsze w makowcu na kruchym spodzie jest to, że ciasto jest wilgotne, pełne świątecznych aromatów i dominuje w nim masa makowa, czyli to co najsmaczniejsze w makowcu. 

poniedziałek, 24 listopada 2025

Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 nieduża marchewka
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do surówki.

Do kubeczka dajemy olej, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki.



Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski. Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Dorzucamy do kapusty. Solimy lekko i trochę wyciskamy w rękach, aby zmiękły. Obrane ze skórki jabłko i marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do pozostałych warzyw mieszamy. Surówkę polewamy sosem tuż przed wydaniem na stół.



Prosta surówka z kapusty pekińskiej gotowa!  

 

niedziela, 23 listopada 2025

Rolady z karkówki nadziewane czerwoną papryką

Tradycyjny domowy obiad z roladami z karkówki i pysznym nadzieniem z duszonej papryki oraz sera żółtego. Pasuje do nich ryż lub kasza, także ziemniaki czy kluski ziemniaczane. Roladki dusimy w wyśmienitym sosie z dodatkiem ulubionych przypraw.

Składniki:

  • 80 dkg karkówki
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • słodka papryka, pieprz ziołowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki maggi
  • smalec lub olej do smażenia
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania:

Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie plastry. Z 80 dkg mięsa wyjdzie nam 8 roladek.



Kotlety kładziemy między dwie folie spożywcze, rozbijamy cienko. Oprószamy solą, pieprzem, papryką i pieprzem ziołowym. Odkładamy na chwilę na bok.

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na dużej patelni 2 łyżki masła, podsmażamy na szklisto cebulę i dorzucamy do niej paprykę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do odparowania płynu. Odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy starty ser, mieszamy. Nadzienie do roladek gotowe.




Na każdy kotlet kładziemy dobrą łyżkę nadzienia. Zwijamy ciasno roladkę i obtaczamy ją w mące.



Na patelni, na której smażyliśmy paprykę z boczkiem i cebulą rozgrzewamy 2 czubate łyżki smalcu lub 3-4 łyżki oleju. Obsmażamy na rumiano roladki od strony łączenia. Przewracamy na drugą stronę. Chwilę przesmażamy. 



Zalewamy bulionem lub wodą (tak, aby roladki delikatnie wystawały znad wody), dodajemy musztardę, liście laurowe oraz ziele angielskie, sos sojowy i maggi. Delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i dusimy około 30-40 minut na niedużym ogniu, pod przykryciem. Miękkie roladki wyjmujemy. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą (sos możemy przetrzeć przez sitko). Wkładamy z powrotem roladki do sosu i podgrzewamy całość chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.



Roladki z karkówki nadziewane czerwoną papryką gotowe!

 

sobota, 22 listopada 2025

Kluski żelazne

Kluski z gotowanych ziemniaków połączonych z tartymi, surowymi i kartoflanką- najlepszy dodatek do sosu pieczeniowego lub gulaszu. Bardzo proste w wykonaniu, trzeba tylko przestrzegać odpowiednich proporcji i na pewno się udadzą. Żelazne dlatego, że ciemnieją po dodaniu do nich surowych ziemniaków. Mają nieco inny smak jak typowe kluski śląskie i również są popularne na Śląsku, ale i w Wielkopolsce. Dawniej okraszano je słoninką i cebulą smażoną lub boczkiem i podawało się z kwaśnym mlekiem lub maślanką. Taki prosty, wiejski obiad!

Składniki:

  • 1/2 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 1 duży, surowy ziemniak
  • szczypta soli
  • około 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej\
  • 20 dkg słoniny wędzonej lub boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka smalcu

Sposób wykonania:

Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy. Ziemniak surowy trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Wkładamy do miski, łączymy, wyrównujemy i dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto krótko, do połączenia składników.



Następnie kulamy okrągłe kluski. W dużym garnku gotujemy wodę, którą solimy. Na gotującą się wodę wrzucamy wyrobione kluski, lekko potrząsamy garnkiem i czekamy, aż wszystkie wypłyną na wierzch. Od tego momentu, na bardzo wolnym ogniu gotujemy je 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzamy kluski.



Na patelni rozgrzewamy smalec, wytapiamy na nim pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek i rumienimy cebulę, również pokrojoną w kostkę.

Wykładamy na talerze kluski żelazne i okraszamy je.

Kluski żelazne gotowe!




Nasze rady:

Z 1/2 kilograma ziemniaków wychodzi około 25 niedużych klusek. Można podwajać składniki, np. z kilograma gotowanych i 2-3 surowych wyjdzie nam 50 klusek. 

Można je podawać z różnymi sosami, gulaszem lub zrazami.

Proporcja 1/4 kartoflanki na 3/4 ziemniaków jest idealna, kluski zawsze się udadzą. Zdarza się jednak, że ciasto trochę się klei ponieważ surowy ziemniak był wodnisty i miał mało skrobi. Należy wówczas dodać trochę kartoflanki w trakcie wyrabiania ciasta, ale nie za dużo. 

Wyrabiamy ciasto na kluski żelazne krótko, tylko do połączenia składników. Długie wyrabianie sprawi, że ciasto nam zrobi się rzadkie i nic go nie uratuje.

 

Zrazy z karkówki


Zrazy z karkówki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Zrazy tradycyjne robimy z wołowiny, ale te z karkówki smakują nam tak samo jak wołowe a może i bardziej. Karkówka jest mięciutka i doskonała w smaku. Dzisiaj przygotujemy je z klasycznym nadzieniem z ogórka, boczku wędzonego i cebuli.

Składniki na 6 zrazów:

  • 60-70 dkg karkówki
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 2 ogórki konserwowe
  • 6 łyżeczek musztardy francuskiej
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka suszonych podgrzybków
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 szklanki szklanka bulionu lub wody
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • sól, pieprz, papryka czerwona i pieprz ziołowy do smaku
  • 4-5 łyżek mąki
  • 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia

Sposób wykonania:

Karkówkę myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na plastry, rozbijamy tłuczkiem na dosyć cienkie płaty.



Każdy płat oprószamy przyprawami, smarujemy łyżeczką musztardy i układamy na nim plasterki boczku pokrojone w słupki, kawałki cebuli pokrojonej w piórka oraz po kilka kawałków pokrojonego w cząstki ogórka. Zwijamy rolady i spinamy szpilkami do zrazów lub wykałaczkami.




Obtaczamy rolady w mące, obsmażamy na rumiano na tłuszczu mocno rozgrzanym w głębokiej patelni.




Pozostałą cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, na której smażą się zrazy. Podsmażamy do zeszklenia. Wlewamy bulion (jeśli nie mamy dajemy wodę). Bulion lub woda powinna być gorące. Dodajemy liście laurowe, grzyby, ziele angielskie, rozdrobniony czosnek oraz przyprawy do smaku. Na koniec wlewamy sos sojowy. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy pod przykryciem zrazy 40 minut (do miękkości). Po tym czasie zagęszczamy sos dwiema łyżkami mąki rozmieszanej z odrobiną wody.



 Zrazy z karkówki gotowe!

 

piątek, 21 listopada 2025

Warzywa w sosie beszamelowym

Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w beszamelu. Polecamy jako doskonały dodatek do delikatnych mięs drobiowych lub chudej wieprzowiny czy cielęciny.

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokułu
  • sól
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

sos beszamelowy:

  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

Warzywa obieramy, myjemy. Marchew kroimy w półplasterki, kalafiora i brokuł dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Najpierw wrzucamy na nią marchew i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy do niej kalafiora. Gotujemy całość kolejne pięć minut, licząc od zagotowania i na koniec wrzucamy brokuł na 3 minuty. Warzywa odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odsączamy.

Przygotowujemy beszamel.

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy do niego mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę. Następnie wlewamy mleko, dobrze rozprowadzamy je w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy do niego jeszcze mleko lub odrobinę wody. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy sos ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy drobno posiekaną natkę. Beszamel gotowy.




Warzywa wrzucamy do beszamelu i lekko podgrzewamy.


Warzywa w sosie beszamelowym gotowe!



Nasze rady:

Do beszamelu w klasycznym przepisie dodaje się szczyptę gałki muszkatołowej. My czasami zamiast niej dodajemy trochę curry, sos zyskuje ładny kolor i ciekawy smak, który sprawia, że warzywa są przepyszne.  

 

czwartek, 20 listopada 2025

Mielone steki z cebulą

Steki z mięsa mielonego z dużą ilością rumianej cebulki to nasza propozycja na pyszny obiad. Różnią się tym od tradycyjnych kotletów mielonych, że nie damy do nich bułki, ani żadnych innych dodatków prócz jajka i przypraw. Pierzynka z cebuli dodatkowo podkreśli smak steków.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka maggi

przyprawy do steków:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

dodatkowo:

  • 3 duże cebule
  • szczypta cukru i soli
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Sposób przyrządzenia:


Do mielonego mięsa dodajemy przyprawy, jajko, wodę i maggi. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej wyrabiać mięso rękami. Masa powinna być dosyć ścisła. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz.
Dłonie zwilżamy wodą i formujemy z mięsa okrągłe, płaskie steki.



 
Smażymy kotleciki na rumiano z obu stron, po czym zdejmujemy je z patelni. Na tłuszczu, na którym się smażyły rumienimy pokrojoną w półplasterki cebulę ( jeśli tłuszczu jest mało, możemy trochę dodać). Pod koniec smażenia do cebuli dodajemy szczyptę soli i cukru. Steki układamy na rumianej cebuli i podgrzewamy. 




Podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami.




Steki mielone z cebulką gotowe!