Gulasz z wieprzowego mięsa, delikatnego i lekko tłustego to nasza propozycja na smaczny, sycący obiad. Obiad łatwy i prosty do przyrządzenia. Według nas łopatka wieprzowa obok karkówki to najsmaczniejsze mięso gulaszowe. Podane z parowańcami lub kaszą gryczaną i ogóreczkiem kiszonym z własnej spiżarni przypomina obiady serwowane przez mamę. Proste danie i niedrogie, ale jakie pyszne!
Składniki:
- 70 dkg łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 1 mała papryczka chilli
- czubata łyżka smalcu
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
przyprawy:
- łyżeczka
czubata papryki słodkiej wędzonej
- łyżeczka
czubata pieprzu ziołowego
- sól i
pieprz czarny, mielony do smaku
- 3 liście
laurowe
- 5
ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
jasnego
- 2 łyżki
maggi
Sposób przyrządzenia:
Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2 cm.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy stopniowo pokrojoną łopatkę. Obsmażamy ją na rumiano.
Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę papryczkę (bez pestek).
Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, sos sojowy i 2 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około 1,5 godziny.
Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.
Kiedy mięso będzie miękkie rozkłócamy 2 łyżki mąki z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go maggi i ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
Gulasz z łopatki wieprzowej gotowy!






Jak pysznie, uwielbiam takie dania jesienią i zimą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń