środa, 5 marca 2025

Babka majonezowa dwukolorowa

Puszysta, wilgotna, aromatyczna babka na majonezie -idealna na wielkanocny stół. Jest tak prosta do upieczenia, że każdy sobie z nią poradzi. Dodatek majonezu sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Proponujemy użyć do pieczenia babki majonez delikatny w smaku, kremowy i gęsty.

Składniki:

  • 4 jajka M
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • kilka kropelek aromatu pomarańczowego
  • 5 łyżek majonezu -120 g
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka masła i bułka tarta do posypania foremki

Sposób wykonania:

Forma babkowa około 20 cm średnicy, 7 cm wysokości natłuszczona masłem i posypana bułką tartą..

Wszystkie składniki ciasta w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzany do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Całe jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy sól, cukier wanilinowy i ubijamy masę jajeczną na wysokich obrotach miksera. Powoli dosypujemy cukier. Ubijamy masę, aż się mocno napuszy, potroi objętość i zbieleje. Następnie dodajemy aromat pomarańczowy oraz majonez. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i krótko łączymy majonez z masą jajeczną.



Na koniec przesiewamy suche składniki do masy jajecznej (oprócz kakao). Również krótko miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.



2/3 ciasta przelewamy do foremki. Pozostałe ciasto łączymy z kakao i wylewamy na wierzch jasnego ciasta. Widelcem lub wykałaczką kolistymi ruchami łączymy obie masy, by trochę się przemieszały.



Wstawiamy babkę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją 40 minut (do suchego patyczka).



Upieczoną babkę wyjmujemy od razu z pieca. Lekko studzimy i przekładamy na paterę.



Babka majonezowa dwukolorowa gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz