Niektóre ciasta pieczemy często przez cały rok. Do takich ciast należą szarlotki. Jednak w czasie świąt dajemy do nich specjalne przyprawy, aby smakowały wyjątkowo, przyozdabiamy je z większą starannością, aby zachwyciły gości. Taka jest właśnie szarlotka z pianką budyniową -wyśmienita, wielowarstwowa począwszy od kruchego, migdałowego spodu poprzez warstwę jabłek lekko kwaskowych o cytrynowym smaku, piankę truskawkową i na koniec kruchy, chrupiący wierzch. Szarlotka smakuje wybornie i prezentuje się szykownie. Polecamy ją na bożonarodzeniową wieczerzę.
Składniki:
- 1,8 kg jabłek przed obraniem
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki kaszki manny
- 4 łyżki cukru
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500
- 150 g zimnego masła
- 50 g zimnego smalcu
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru + puder do posypania ciasta po upieczeniu
- 8 g cukru wanilinowego
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 2 łyżki bułki tartej
pianka budyniowa:
- 4 białka
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 budynie truskawkowe lub malinowe
Sposób wykonania:
Ciasto.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło i smalec trzemy na tarce o dużych oczkach, maczając je co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, aromat migdałowy i cukier wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do dwóch woreczków -1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, 2/3 do lodówki na pół godziny.
Masa jabłkowa.
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, dusimy razem z cukrem przez 15 minut licząc od zagotowania. Odparowujemy jak najwięcej płynu. Wyłączamy ogień i dodajemy do gorącej masy galaretkę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i kaszkę mannę. . Dokładnie mieszamy i odkładamy masę jabłkową do lekkiego przestudzenia.
Pieczemy szarlotkę.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta najlepiej na papierze do pieczenia, przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10 minut.
W tym czasie ubijamy pianę. Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
Wykładamy na podpieczone, gorące ciasto bułkę tartą i masę jabłkową. Na niej układamy piankę budyniową.
Na koniec ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki i układamy je na wierzchu.
Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 35-40 minut. Jeśli w trakcie pieczenia góra nam się zbyt zarumieni przykrywamy ją papierem do pieczenia. My przykryłyśmy ciasto 10 minut przed końcem pieczenia.
Upieczoną szarlotkę zostawiamy w piekarniku i trzymamy ją jak sernik, czyli przy wyłączonym piecu i lekko uchylonych drzwiczkach, aż wystygnie. Następnie wkładamy ją do lodówki na kilka godzin, aby masa jabłkowa dobrze zastygła. Wtedy nasza szarlotka będzie dobrze się kroiła i trzymała formę, ale z doświadczenia wiemy, że ciepłą też można jeść, ponieważ jest przepyszna.
Szarlotkę możemy na koniec posypać cukrem pudrem.
Szarlotka świąteczna z pianką budyniową gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz