Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świątecznej należy upiec z większą starannością, aby goście mogli się nim zachwycić. Wykorzystamy do niego gotową masę makową, którą wzbogacimy o aromat migdałowy, orzechy włoskie oraz skórkę pomarańczową kandyzowaną. Do ciasta kruchego dołożymy odrobinę smalcu, aby było jeszcze bardziej kruche i delikatne. Ciasto na koniec polukrujemy i przyozdobimy świątecznie. Upieczemy wyborny makowiec bez większego wysiłku, który będzie smakował jak ciasto świąteczne naszej mamy.
Składniki:
kruche ciasto:
- 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
- 100 g zimnego masła
- 100 g smalcu
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 4-5 kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
warstwa makowa:
- puszka gotowej masy makowej 850g
- 4 białka
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 50 g masła
- szczypta soli
lukier:
- 1 białko
- 100-150 g cukru pudru
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu)
Ciasto.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło i smalec trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Żółtka, śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy przekładamy do osobnej miski i rozbijamy dokładnie rózgą, następnie dodajemy do ciasta. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki, 1/3 wkładamy do woreczka i dajemy do do zamrażarki na pół godziny.
Większą część ciasta przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, wylepiamy nią spód blaszki, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Odkładamy na chwilę do lodówki.
Warstwa makowa:
Mak z puszki przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego posiekane orzechy i skórkę kandyzowaną oraz aromat migdałowy. Masło roztapiamy, studzimy i wlewamy do masy makowej. Całość dokładnie mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie, etapami łączymy z masą makową.
Na przygotowany spód wykładamy warstwę makową. Wyrównujemy wierzch i ścieramy na niego ciasto z zamrażarki.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy makowiec 50-55 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z pieca i odstawiamy do przestudzenia. Na koniec polewamy makowiec po wierzchu lukrem i przyozdabiamy świątecznie.
Lukier:
Białko ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.
Makowiec na kruchym spodzie pięknie przyozdobiony gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz