MAKATKA

środa, 30 października 2024

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Bardzo prosta, ale jaka smaczna przekąska z ciasta francuskiego w kształcie małych pizzerinek. Świetna propozycja na małą imprezę lub kolację. Wykonanie jej zajmuje 15-20 minut plus 20 minut pieczenia.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 15 dkg sera żółtego
  • 10 -12 plastrów cienko pokrojonej szynki
  • mała puszka kukurydzy
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 1 jajko
  • pół pęczka dymki ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.

Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy go ketchupem, posypujemy połową sera startego na tarce o grubych oczkach i układamy plasterki szynki. Zostawiamy 3 cm dłuższego brzegu bez nadzienia.

Szynkę posypujemy resztą serem, kukurydzą osączoną dokładnie z płynu i posiekaną natką oraz dymką. Na wierzchu możemy jeszcze trochę polać całość odrobiną ketchupu.



Zwijamy roladę, radełkiem kroimy ją na kawałki 3-4 cm (nam wyszło 12 kawałków). Następnie każdą pizzerinkę lekko ściskamy i spłaszczamy, układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.




Na koniec smarujemy pizzerinki rozbełtanym jajkiem.

Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.



Mini pizzerinki z ciasta francuskiego gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz