Barszcz czerwony
Szybki barszczyk idealny do małych pierożków z mięsem to specjalność naszej babci Kseni. Barszczyk prosty do ugotowania. Pierożki możemy ulepić wcześniej, większą ilość i zamrażać. Po odmrożeniu i ugotowaniu są tak smaczne jak świeżo lepione.
Składniki:
- 2 uda z kurczaka
- 4 średnie buraki
- 1 duża marchew
- 1 mały seler
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
- 2 łyżki maggi
- 1 łyżeczka cukru
- 2 grzybki suszone
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 czubata łyżka majeranku suszonego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób wykonania:
Umyte udka wkładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy. W trakcie gotowania szumujemy wywar i zmniejszamy ogień. Dodajemy seler, marchewkę i grzybki. Solimy zupę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy zupę pod przykryciem 40-50 min, aż mięso będzie miękkie. Pokrywka ma być uchylona, a zupa ma tylko mrugać.
Ugotowane udka kurczaka wyjmujemy z garnka i dokładamy buraczki (obrane i w przekrojone na połówki) . Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy garnek z ognia, wyciągamy buraczki, trzemy je na tarce o grubych oczkach, wrzucamy ponownie do barszczu, który w tym momencie uzyska głęboki, buraczkowy kolor. Przyprawiamy zupę – dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek, sok z cytryny lub ocet, cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przecedzamy przez sito.
Barszcz czerwony babci Kseni gotowy!
Dokładny przepis na pierożki z mięsem do barszczu, które można zamrażać znajdziecie w naszym blogu, w dziale KLUSKI.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz