Sałatka ziemniaczana z sosem greckim
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy ją na wszelkiego rodzaju okazje, czy to imprezy domowe, czy to grill, a także na zwykłą domową kolację. Szczególnie smaczna jest teraz, w sezonie wiosenno - letnim, kiedy mamy do dyspozycji świeże warzywa- ogórki, koperek i młode ziemniaki!
Sposób przyrządzenia:
Warzywa:
- młode ziemniaki duże-600 g
- 2 czerwone cebule
- sól i pieprz
Składniki na sos tzatziki:
- 1 jogurt grecki 400 ml
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 3ogórki świeże średnie
- mały pęczek posiekanego koperku
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka
Sposób przygotowania:
Młode ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy 15 minut. Następnie odcedzamy, lekko odparowujemy, przykrywamy pokrywką, na nią kładziemy ściereczkę i odstawiamy na 15 minut, aby „doszły”. Ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadały.
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki, przekładamy do miski. Posypujemy ją szczyptą soli i lekko wygniatamy w rękach, aby trochę puściła sok. Do cebuli dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę niezbyt drobną. Całość oprószamy pieprzem. Odstawiamy na bok.
Jogurt i śmietanę przekładamy na sitko z drobnymi oczkami lub o większych oczkach, wyłożone gazą i odsączamy z nadmiaru płynu.
Również odsączamy z wody na sitku. Tak
przygotowany jogurt i ogórki przekładamy do miski. Dodajemy
zmiażdżony czosnek, olej, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku
solą, pieprzem, papryką. Dokładnie mieszamy, dodajemy posiekany
koperek (dwie spore garści).
Gotowym sosem polewamy warzywa,
delikatnie mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinkę, aby
składniki sałatki przeszły smakiem sosu.
Wyborna sałatka ziemniaczana z greckim sosem tzatziki gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz