Mielone steki z rumianą cebulą
Steki z mięsa mielonego z dużą ilością rumianej cebulki to nasza propozycja na pyszny obiad. Różnią się tym od tradycyjnych kotletów mielonych, że nie damy do nich bułki, ani żadnych innych dodatków prócz jajka i przypraw. Pierzynka z cebuli dodatkowo podkreśli smak steków.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka maggi
przyprawy do steków:
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki pieprzu
dodatkowo:
- 3 duże cebule
- szczypta cukru i soli
- smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Do mielonego mięsa dodajemy przyprawy, jajko, wodę i maggi. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej wyrabiać mięso rękami. Masa powinna być dosyć ścisła. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz.
Dłonie zwilżamy wodą i formujemy z mięsa okrągłe, płaskie steki.
Smażymy kotleciki na rumiano z obu stron.
Po czym zdejmujemy je z patelni, a na tłuszczu, na którym się smażyły rumienimy pokrojoną w półplasterki cebulę ( jeśli tłuszczu jest mało, możemy trochę dodać).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz