MAKATKA

poniedziałek, 22 kwietnia 2024

Mielone steki z rumianą cebulą

Mielone steki z rumianą cebulą

Steki z mięsa mielonego z dużą ilością rumianej cebulki to nasza propozycja na pyszny obiad. Różnią się tym od tradycyjnych kotletów mielonych, że nie damy do nich bułki, ani żadnych innych dodatków prócz jajka i przypraw. Pierzynka z cebuli dodatkowo podkreśli smak steków.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka maggi

przyprawy do steków:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

dodatkowo:

  • 3 duże cebule
  • szczypta cukru i soli
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Do mielonego mięsa dodajemy przyprawy, jajko, wodę i maggi. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej wyrabiać mięso rękami. Masa powinna być dosyć ścisła. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz.



Dłonie zwilżamy wodą i formujemy z mięsa okrągłe, płaskie steki. 
Smażymy kotleciki na rumiano z obu stron. 
Po czym zdejmujemy je z patelni, a na tłuszczu, na którym się smażyły rumienimy pokrojoną w półplasterki cebulę ( jeśli tłuszczu jest mało, możemy trochę dodać). 



Pod koniec smażenia do cebuli dodajemy szczyptę soli i cukru. Steki układamy na rumianej cebuli i podgrzewamy. Podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami.

Steki mielone z cebulką rumianą gotowe!






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz