Zapiekanka gyros z patelni
Prosty i błyskawiczny obiad czyli zapiekanka gyros zrobiona na patelni. Danie jednogarnkowe z warzywami, makaronem kolanka i kurczakiem pod serową pierzynką.
Składniki:
- 300 g makaronu kolanka lub świderki
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała puszka groszku
- 1 kiełbasa śląska
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki oleju
- natka pietruszki do posypania zapiekanki
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki i pieprzu ziołowego
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 150 g sera żółtego lub mozzarelli
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy ją do miski, nacieramy przyprawą gyros, papryką, pieprzem ziołowym, solą i łyżką oleju. Odstawiamy na 1/2 godziny pod przykryciem, nie w lodówce.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Na głębokiej patelni 26 cm średnicy rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso na rumiano. Dorzucamy do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę i szklimy ją. Dokładamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę i groszek. Całość smażymy jeszcze 5 minut. W tym czasie trzemy ser na tarce o grubych oczkach.
Dokładamy na patelnię ketchup, majonez i śmietanę. Jeśli całość jest za gęsta dodajemy jeszcze śmietanę. Sos ma być dosyć luźny, makaron go wchłonie.
Na koniec dajemy na patelnię makaron. Mieszamy całość. Posypujemy startym serem i przykrywamy szczelnie pokrywą. Dusimy zapiekankę na bardzo małym ogniu około 20 minut.
Zapiekanka gyros z patelni gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz