MAKATKA

czwartek, 21 marca 2024

Zapiekanka gyros z patelni

Zapiekanka gyros z patelni

Prosty i błyskawiczny obiad czyli zapiekanka gyros zrobiona na patelni. Danie jednogarnkowe z warzywami, makaronem kolanka i kurczakiem pod serową pierzynką.

Składniki:

  • 300 g makaronu kolanka lub świderki
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka groszku
  • 1 kiełbasa śląska
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • natka pietruszki do posypania zapiekanki
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki i pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego lub mozzarelli

    Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy ją do miski, nacieramy przyprawą gyros, papryką, pieprzem ziołowym, solą i łyżką oleju. Odstawiamy na 1/2 godziny pod przykryciem, nie w lodówce.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Na głębokiej patelni 26 cm średnicy rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso na rumiano. Dorzucamy do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę i szklimy ją. Dokładamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę i groszek. Całość smażymy jeszcze 5 minut. W tym czasie trzemy ser na tarce o grubych oczkach.



Dokładamy na patelnię ketchup, majonez i śmietanę. Jeśli całość jest za gęsta dodajemy jeszcze śmietanę. Sos ma być dosyć luźny, makaron go wchłonie.



Na koniec dajemy na patelnię makaron. Mieszamy całość. Posypujemy startym serem i przykrywamy szczelnie pokrywą. Dusimy zapiekankę na bardzo małym ogniu około 20 minut.



Zapiekanka gyros z patelni gotowa!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz