Babka łaciata
Błyskawiczna babka czekoladowo-śmietankowa to nasza propozycja na Wielkanoc. Pyszna, puszysta i wilgotna, Wszystkim będzie smakowała!
Składniki:
- 120 g miękkiego masła
- 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
- drobno starta skórka z 1/2 cytryny (lub pomarańczy)
- 125 ml mleka
- 80 ml śmietany (kwaśnej 12% lub 18%)
- 230 g mąki pszennej (np. tortowej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 170 g drobnego cukru
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!
Piekarnik nagrzewamy do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Małą formę keksową (25x11 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia. Ścieramy skórkę z cytryny (tylko zewnętrzną, żółtą część).
W jednej misce łączymy mleko ze śmietaną. Do drugiej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia (proszek do pieczenia ma być dokładnie wymieszany z mąką). W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jajka.
Miękkie masło ucieramy z drobnym cukrem mikserem na puszystą i białą masę (przez około 10 minut). Stopniowo dodajemy roztrzepane jajka, cały czas miksując dobrze ubijamy masę.
Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy 1/3 ilości mąki oraz 1/3 mieszanki mleka ze śmietaną, miksujemy. Wsypujemy kolejną porcję mąki i mleka ze śmietaną i znów miksujemy, aż do wyczerpania składników.
Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy startą skórkę z cytryny, delikatnie łączymy z ciastem. Drugą część odłożonego ciasta równie ostrożnie mieszamy z ostudzoną, ale płynną czekoladą.
Wykładamy do przygotowanej formy po pełnej łyżce masę ciemną na przemian z białą, następnie patyczkiem do szaszłyków robimy kilka ósemek w cieście. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy babkę 50-60 minut (do suchego patyczka).
Babka łaciata gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz