MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Szybka surówka z kapusty pekińskiej

Szybka surówka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska z jabłkiem i marchewką polana prostym sosem. Najłatwiejsza i najsmaczniejsza surówka do obiadu. Lekka i pełna witamin.

Składniki:

warzywa

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej średniej wielkości
  • 2 marchewki średnie
  • 2 jabłka

sos

  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Sposób wykonania:

Kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy dosyć drobno. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, obrane ze skórki jabłka również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka skrapiamy lekko cytryną, aby nie ściemniały. Warzywa wrzucamy do miski i mieszamy.

Sok z wyciśniętej cytryny łączymy ze śmietaną i przyprawami, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej i całość porządnie mieszamy.

Warzywa tuż przed podaniem na stół łączymy z sosem.

Prosta surówka z kapusty pekińskiej gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz