Składniki:
kotlety:
- 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz i czerwona papryka do smaku
- 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów
- 2 łyżki smalcu do smażenia (opcjonalnie olej rzepakowy lub masło klarowane)
sos:
- 1/2 kg średnich pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka maggi
- sól i pieprz do smaku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 czubata łyżka mąki
Sposób wykonania:
Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, przyprawy. Wyrabiamy dobrze masę. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy smalec i obsmażamy na gorącym tłuszczu kotlety na rumiano, z obu stron.
Gotowe kotlety zdejmujemy na chwilę z patelni. Na tłuszcz, na którym je smażyliśmy wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy ją na szklisto. W tym czasie kroimy pieczarki w plasterki. Dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy całość 10 minut i zalewamy wodą, dodajemy maggi. Na pieczarkach układamy kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy całość góra 10 minut.
Śmietanę łączymy z odrobiną wody i mąką tak, aby nie było grudek. Dodajemy do niej trochę gorącego sosu z patelni (hartujemy śmietanę, aby się nie zwarzyła), zalewamy nią sos. Doprowadzamy sos do wrzenia i wyłączamy ogień. Doprawiamy jeszcze ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba solą, pieprzem i maggi. Posypujemy na koniec natką pietruszki.
Kotlety mielone w sosie pieczarkowo-śmietanowym gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz