MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Kotlety mielone w sosie pieczarkowo-śmietanowym


 Kotlety mielone w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Kotlety mielone z łopatki, w sosie pieczarkowym, zaciągniętym gęstą, kwaśną śmietaną to nasza propozycja na szybki, skromny i wyborny posiłek. Do nich wyrazista surówka 
z ogórków kiszonych i trochę ziemniaków-tradycyjny, domowy obiad gotowy!

Składniki:

kotlety:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz i czerwona papryka do smaku
  • 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów
  • 2 łyżki smalcu do smażenia (opcjonalnie olej rzepakowy lub masło klarowane)

sos:

  • 1/2 kg średnich pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka maggi
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka mąki

Sposób wykonania:

Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, przyprawy. Wyrabiamy dobrze masę. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy smalec i obsmażamy na gorącym tłuszczu kotlety na rumiano, z obu stron.



 Gotowe kotlety zdejmujemy na chwilę z patelni. Na tłuszcz, na którym je smażyliśmy wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy ją na szklisto. W tym czasie kroimy pieczarki w plasterki. Dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy całość 10 minut i zalewamy wodą, dodajemy maggi. Na pieczarkach układamy kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy całość góra 10 minut.



Śmietanę łączymy z odrobiną wody i mąką tak, aby nie było grudek. Dodajemy do niej trochę gorącego sosu z patelni (hartujemy śmietanę, aby się nie zwarzyła), zalewamy nią sos. Doprowadzamy sos do wrzenia i wyłączamy ogień. Doprawiamy jeszcze ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba solą, pieprzem i maggi. Posypujemy na koniec natką pietruszki.

Kotlety mielone w sosie pieczarkowo-śmietanowym gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz