MAKATKA

piątek, 16 lutego 2024

Kluski leniwe na słodko


 Kluski leniwe na słodko

Kluski serowe z odrobiną gotowanych ziemniaków możemy podać jako samodzielne danie z boczkiem, cebulką lub na słodko z masłem i cukrem. Możemy też potraktować je jako dodatek do mięs i sosów. Kluski  z serem i ziemniakami to znakomita propozycja na szybki obiad lub deser dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 250 g gotowanych ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem.

Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy ser rozdrobniony widelcem, mąkę pszenną, jajko, cukier i szczyptę soli . Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.

Z ciasta formujemy wałek, który lekko spłaszczamy. Robimy to na blacie lub deseczce posypanej mąką. Tępą stroną noża odciskamy kratkę na cieście, następnie kroimy ukośne kluski.



Tak przygotowane kluski wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy je około 4-5 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu gdy wypłyną na powierzchnię.

Na patelni roztapiamy masło. Ugotowane kluski przekładamy łyżką cedzakową na talerze, polewamy masłem, posypujemy cukrem i oprószamy cynamonem.

Kluski leniwe na słodko gotowe!


 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz