MAKATKA

piątek, 16 lutego 2024

Domowy smalec ze skwarkami


 

Domowy smalec ze skwarkami

Nasze ulubione smarowidło do chleba szczególnie z dodatkiem ogórka kiszonego. Prawdziwie polskie tradycyjne jadło! Choć nie jest dietetyczne to czasami można pozwolić sobie na małe co nieco. Proponujemy domowy smalec w prostej wersji bez wielu dodatków.

Składniki:

  • 1 kg słoniny mielonej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka majeranku

Sposób wykonania:

Słoninę możemy kupić już zmieloną lub w całości i zmielić ją w maszynce do mięsa używając grubego sitka.



Tak przygotowaną słoninę wykładamy na dużą patelnię i zaczynamy ją wysmażać na wolnym ogniu. Słonina powinna wytapiać się powoli, aby skwarki były nieduże, rumiane i chrupiące. W momencie, gdy już smalec trochę się wytopi dorzucamy do niego obraną cebulę w całości i czosnek w łupince. Wytapiamy słoninę około godziny, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Skwarki będą się równo rumieniły.



Pod koniec wytapiania smalcu, kiedy skwarki będą już złociste dodajemy sól, wyjmujemy jednocześnie cebulę i czosnek. Wyłączamy ogień. Na koniec wsypujemy do gotowego smalcu majeranek , mieszamy całość i przelewamy go do pojemników.



Tak przygotowany smalec możemy przechowywać w lodówce do miesiąca, a w zamrażarce nawet do pół roku.



Nasze rady:

Słoninę możemy kupić w całości i pokroić ją w drobną kostkę. Mielona jest według nas łatwiejsza do przyrządzenia, co najważniejsze wychodzą z niej równej wielkości skwarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz