Domowy smalec ze skwarkami
Nasze ulubione smarowidło do chleba szczególnie z dodatkiem ogórka kiszonego. Prawdziwie polskie tradycyjne jadło! Choć nie jest dietetyczne to czasami można pozwolić sobie na małe co nieco. Proponujemy domowy smalec w prostej wersji bez wielu dodatków.
Składniki:
- 1 kg słoniny mielonej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 czubata łyżka majeranku
Sposób wykonania:
Słoninę możemy kupić już zmieloną lub w całości i zmielić ją w maszynce do mięsa używając grubego sitka.
Tak przygotowaną słoninę wykładamy na dużą patelnię i zaczynamy ją wysmażać na wolnym ogniu. Słonina powinna wytapiać się powoli, aby skwarki były nieduże, rumiane i chrupiące. W momencie, gdy już smalec trochę się wytopi dorzucamy do niego obraną cebulę w całości i czosnek w łupince. Wytapiamy słoninę około godziny, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Skwarki będą się równo rumieniły.
Pod koniec wytapiania smalcu, kiedy skwarki będą już złociste dodajemy sól, wyjmujemy jednocześnie cebulę i czosnek. Wyłączamy ogień. Na koniec wsypujemy do gotowego smalcu majeranek , mieszamy całość i przelewamy go do pojemników.
Tak przygotowany smalec możemy przechowywać w lodówce do miesiąca, a w zamrażarce nawet do pół roku.
Nasze rady:
Słoninę możemy kupić w całości i pokroić ją w drobną kostkę. Mielona jest według nas łatwiejsza do przyrządzenia, co najważniejsze wychodzą z niej równej wielkości skwarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz