piątek, 31 października 2025

Surówka z kapusty pekińskiej


Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny. Najczęściej do kapusty pekińskiej dodajemy marchew, cebulę i jabłko. W naszej surówce nie będzie cebuli. W jej miejsce damy seler naciowy posiadający duże walory smakowe. Jest lekko pikantny, słonawy, korzenny i chrupiący. Ma też ogromne właściwości prozdrowotne. Godnie zastąpi cebulę, którą nie wszyscy lubią lub nie bardzo mogą jeść.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża marchew
  • 1/3 oleju słonecznikowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski. Posypujemy szczyptą soli, lekko wyciskamy. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, jabłko ze skórką i marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione warzywa łączymy z kapustą, skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało.



Polewamy surówkę olejem, Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku.



Prosta surówka z kapusty pekińskiej gotowa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz