Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny. Najczęściej do kapusty pekińskiej dodajemy marchew, cebulę i jabłko. W naszej surówce nie będzie cebuli. W jej miejsce damy seler naciowy posiadający duże walory smakowe. Jest lekko pikantny, słonawy, korzenny i chrupiący. Ma też ogromne właściwości prozdrowotne. Godnie zastąpi cebulę, którą nie wszyscy lubią lub nie bardzo mogą jeść.
Składniki:
- 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 duże jabłko
- 1 duża marchew
- 1/3 oleju słonecznikowego
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski. Posypujemy szczyptą soli, lekko wyciskamy. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, jabłko ze skórką i marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione warzywa łączymy z kapustą, skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało.
Polewamy surówkę olejem, Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku.
Prosta surówka z kapusty pekińskiej gotowa!



 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz