Prosta surówka z kapusty, jabłka, marchewki i cebuli białej. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki obiadowe są najsmaczniejsze.
Składniki:
- 1/4 główki kapusty
- 1 duże jabłko
- 1 marchew
- 1 cebula biała
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4-6 łyżek oleju
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski, solimy ją i morzymy (czyli wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękła i puściła sok). Do tak przygotowanej kapusty wrzucamy marchewkę i jabłko starte na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Ewentualnie dodajemy jeszcze soli do smaku. Odstawiamy surówkę na 15 minut do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły .
Prosta surówka z kapusty do obiadu gotowa!
Surówkę znamy, a jakże, ale nigdy nie wygląda tak ładnie, jak na tym zdjęciu ;-)
OdpowiedzUsuńDzięki, zdjęcie surówki tuż przed podaniem na stół:)
Usuń