piątek, 5 września 2025

Surówka z kapusty do obiadu

Prosta surówka z kapusty, jabłka, marchewki i cebuli białej. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki obiadowe są najsmaczniejsze.

Składniki:

  • 1/4 główki kapusty
  • 1 duże jabłko
  • 1 marchew
  • 1 cebula biała
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4-6 łyżek oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski, solimy ją i morzymy (czyli wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękła i puściła sok). Do tak przygotowanej kapusty wrzucamy marchewkę i jabłko starte na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Ewentualnie dodajemy jeszcze soli do smaku. Odstawiamy surówkę na 15 minut do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły .



Prosta surówka z kapusty do obiadu gotowa!  

 

2 komentarze:

  1. Surówkę znamy, a jakże, ale nigdy nie wygląda tak ładnie, jak na tym zdjęciu ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, zdjęcie surówki tuż przed podaniem na stół:)

      Usuń