MAKATKA

środa, 4 grudnia 2024

Torcik waflowy z kremem truflowym

W naszym rodzinnym domu babcia Ksenia zawsze robiła taki torcik na Boże Narodzenie. Nazywała go po prostu andrut lub „piszinger”. Kremy dawała do niego różne. Najsmaczniejszy był oczywiście z kremem kakaowym. Nasza propozycja też jest pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Dzieci na pewno pokochają ten torcik.

Składniki:

  • wafle -5 szt. (28x28)
  • masło - 200 g
  • masa krówkowa - 400 g
  • biała czekolada - 150 g
  • orzeszki ziemne - 50 g
  • mleko - 20 ml

Sposób wykonania:

Masło i masa krówkowa powinna mieć temperaturę pokojową.

Masło dajemy do misy miksera i rozbijamy na puch. Dokładamy do niego w trzech partiach masę krówkową. Łączmy mikserem na najniższych obrotach krótko. Masa jest luźna.

Wafle przekrawamy na pół (jeśli chcemy, aby torcik był wysoki). Układamy pierwszy wafel na deseczce do krojeni i smarujemy go czubatą łyżką kremu. Nakładamy następny wafel i powtarzamy czynności, aż do wyczerpania składników.



Ostatni wafel ma być suchy. Kładziemy na niego kolejną deseczkę. Przyciskamy ciężkim przedmiotem (ale bez przesady) i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.



Białą czekoladę razem z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią nasz torcik waflowy. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.

Torcik waflowy z pysznym kremem krówkowym gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz