Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczystości domowe. Dawniej bez tej sałatki nie wyobrażano sobie świąt. Dzisiaj w każdym domu, w którym pielęgnuje się tradycyjną kuchnię sałatka jarzynowa zwana za granicą sałatką polską musi być na świątecznym stole.
Składniki:
- 2 ugotowane marchewki
- 1/2 średniego selera ugotowanego
- 1 ugotowany korzeń pietruszki
- 10 cm pora -białej części
- 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
- puszka groszku konserwowego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 duże jabłko
- sól i pieprz do smaku
- 3-4 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone, obrane ze skórki jabłko, jajka, por, marchew, pietruszkę i seler, ziemniaki obrane z łupin kroimy w drobną kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy jedną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku.
Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez gęsty i kremowy o łagodnym smaku, aby nie zdominował smaku jarzyn. Zamiast cebuli dajemy por, jest mniej ostry i nie psuje się tak szybko jak cebula, dzięki temu sałatka może postać 3-4 dni w lodówce. Ogórki kiszone możemy zastąpić konserwowymi. Dajemy dużo jabłka twardego i chrupiącego, ponieważ poprawia ono konsystencję sałatki ( lubimy w sałatce składnik chrupiący). Warzywa (marchew, ziemniaki, seler i korzeń pietruszki) możemy gotować razem w łupinach lub wykorzystać warzywa z rosołu.
Sałatka jarzynowa gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz