Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, gęsi pieczonej. W Wielkopolsce daniem świątecznym bardzo popularnym jest zestaw - gęś, modra kapusta i pyzy na parze, ale modra kapusta na ciepło świetnie komponuje się też z pieczenią, zrazami lub schabowym.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty czerwonej (po poszatkowaniu 300 g)
- 1 czubata łyżka smalcu gęsiego lub 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 goździki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu ryżowego lub sok z połowy cytryny
- przyprawy: sól, pieprz
- 1 duże jabłko
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Szatkujemy drobno kapustę, zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach odcedzamy.
Następnie zalewamy odcedzoną kapustę zimną wodą do połowy ( 300 ml). Wsypujemy płaską łyżeczkę soli, przykrywamy pokrywką i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy do kapusty pokrojone w kostkę jabłko ( może być ze skórką ), żurawinę oraz 2 goździki. Gotujemy kapustę do miękkości, lecz tak, aby się nie rozgotowała ( ok. 20 min ).
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie gotowa podsypujemy ją mąką i mieszamy intensywnie, robimy zasmażkę. Mąkę podsmażamy 1-2 min, żeby straciła surowy smak, ale się nie zrumieniła. Łączymy zasmażkę z kapustą i przyprawiamy do smaku octem lub cytryną, pieprzem, cukrem i solą .
Można na koniec dodać 2 łyżki tłuszczu z upieczonego drobiu dla wzbogacenia smaku kapusty. Tak robiła nasza babcia. Oczywiście wtedy, gdy kapustę serwowała do pieczonego drobiu, np. kaczki lub gęsi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz