Makowiec na kruchym spodzie
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upieczenia i szybkie. Wykorzystamy do niego gotową masę makową, którą troszeczkę wzbogacimy o aromat migdałowy, orzechy oraz skórkę pomarańczową kandyzowaną. Upieczemy wyborny makowiec bez większego wysiłku.
Składniki:
kruche ciasto:
- 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 4-5 kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
warstwa makowa:
- puszka gotowej masy makowej 850g
- 3 białka
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 50 g masła
- szczypta soli
dodatkowo:
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu)
Ciasto:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki, 1/3 wkładamy do woreczka i dajemy do do zamrażarki na pół godziny.
Większą część ciasta przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, wylepiamy nią spód blaszki, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Odkładamy na chwilę do lodówki.
Warstwa makowa:
Mak z puszki przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego posiekane orzechy i skórkę kandyzowaną oraz aromat migdałowy. Masło roztapiamy, studzimy i wlewamy do masy makowej. Całość dokładnie mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie, etapami łączymy z masą makową.
Na przygotowany spód wykładamy warstwę makową. Wyrównujemy wierzch i ścieramy na niego ciasto z zamrażarki.
Na koniec posypujemy makowiec po wierzchu cukrem pudem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz