MAKATKA

czwartek, 28 listopada 2024

Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie

Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upieczenia i szybkie. Wykorzystamy do niego gotową masę makową, którą troszeczkę wzbogacimy o aromat migdałowy, orzechy oraz skórkę pomarańczową kandyzowaną. Upieczemy wyborny makowiec bez większego wysiłku.

Składniki:

kruche ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 4-5 kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

warstwa makowa:

  • puszka gotowej masy makowej 850g
  • 3 białka
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 50 g masła
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu)

Ciasto:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki, 1/3 wkładamy do woreczka i dajemy do do zamrażarki na pół godziny.



Większą część ciasta przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, wylepiamy nią spód blaszki, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Odkładamy na chwilę do lodówki.



Warstwa makowa:

Mak z puszki przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego posiekane orzechy i skórkę kandyzowaną oraz aromat migdałowy. Masło roztapiamy, studzimy i wlewamy do masy makowej. Całość dokładnie mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie, etapami łączymy z masą makową.



Na przygotowany spód wykładamy warstwę makową. Wyrównujemy wierzch i ścieramy na niego ciasto z zamrażarki.




Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy makowiec 50-55 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z pieca i odstawiamy do przestudzenia.



 Na koniec posypujemy makowiec po wierzchu cukrem pudem.




Makowiec na kruchym spodzie gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz