Warkocz z polędwicy wieprzowej
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obiad lub przyjęcie.
Warkocz podany z sosem pieczeniowym lub grzybowym będzie smakował doskonale. Mięso jest kruche i delikatne, sos aromatyczny.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (45 dkg)
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
marynata:
- sól i pieprz
- ulubione przyprawy, np. pieprz ziołowy, papryka słodka, zioła prowansalskie
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego, ciemnego
- 3 łyżki oleju
- sos pieczeniowy:
- czubata łyżka masła
- czubata łyżka mąki pszennej
- szklanka bulionu
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka papryki czerwonej
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- łyżka maggi
Wykonanie:
Najpierw robimy marynatę. Wszystkie przyprawy oraz posiekany czosnek mieszamy z olejem.
Następnie polędwiczkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i ścięgien. Układamy na deseczce i lekko rozpłaszczamy pięścią. Nacinamy wzdłuż na 3 równe paski, ale nie do końca. Paski smarujemy marynatą.
Zaplatamy polędwicę w warkocz, na końcu spinamy wykałaczką. Obtaczamy gotowy warkocz resztą marynaty i przekładamy go do miski, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na godzinę. Możemy zamarynowane mięso trzymać w lodówce całą noc.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim warkocz z obu stron, aż się lekko zarumieni. Tłuszcz z patelni zachowujemy, będzie nam potrzebny do zrobienia sosu pieczeniowego. Polędwiczkę układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C.
Pieczemy 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy polędwiczkę w piekarniku na 10 minut aby „doszła”.
Robimy prosty sos pieczeniowy. Na patelni, na której obsmażaliśmy polędwiczki, roztapiamy czubatą łyżkę masła i wrzucamy na nią czubatą łyżkę mąki. Rumienimy mąkę i następnie wlewamy szklankę bulionu, intensywnie mieszamy, aby sos nabrał gładkiej konsystencji. Wyłączamy ogień i doprawiamy sos łyżką sosu sojowego, łyżką maggi, solą, pieprzem, papryką czerwoną.
Warkocz z polędwicy wieprzowej gotowy!
Nasze rady:
Jedną polędwiczkę planujemy na 2-3 osoby. Jeśli mamy więcej gości podwajamy lub potrajamy składniki. Czas pieczenia polędwiczek się nie zmienia.
Polędwiczek nie pieczemy zbyt długo bo „przeciągnięte” będą suche i niezbyt smaczne.
Sos możemy zrobić dowolny. Równie smaczne są warkocze z polędwiczek z sosem grzybowym lub serowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz