MAKATKA

piątek, 23 lutego 2024

Warkocz z polędwicy wieprzowej

Warkocz z polędwicy wieprzowej

Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obiad lub przyjęcie.

Warkocz podany z sosem pieczeniowym lub grzybowym będzie smakował doskonale. Mięso jest kruche i delikatne, sos aromatyczny.


Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (45 dkg)
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

marynata:

  • sól i pieprz
  • ulubione przyprawy, np. pieprz ziołowy, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego, ciemnego
  • 3 łyżki oleju
  • sos pieczeniowy:
  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka papryki czerwonej
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • łyżka maggi

Wykonanie:

Najpierw robimy marynatę. Wszystkie przyprawy oraz posiekany czosnek mieszamy z olejem.



Następnie polędwiczkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i ścięgien. Układamy na deseczce i lekko rozpłaszczamy pięścią. Nacinamy wzdłuż na 3 równe paski, ale nie do końca. Paski smarujemy marynatą.



Zaplatamy polędwicę w warkocz, na końcu spinamy wykałaczką. Obtaczamy gotowy warkocz resztą marynaty i przekładamy go do miski, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na godzinę. Możemy zamarynowane mięso trzymać w lodówce całą noc.

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim warkocz z obu stron, aż się lekko zarumieni. Tłuszcz z patelni zachowujemy, będzie nam potrzebny do zrobienia sosu pieczeniowego. Polędwiczkę układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C.



Pieczemy 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy polędwiczkę w piekarniku na 10 minut aby „doszła”.



Robimy prosty sos pieczeniowy. Na patelni, na której obsmażaliśmy polędwiczki, roztapiamy czubatą łyżkę masła i wrzucamy na nią czubatą łyżkę mąki. Rumienimy mąkę i następnie wlewamy szklankę bulionu, intensywnie mieszamy, aby sos nabrał gładkiej konsystencji. Wyłączamy ogień i doprawiamy sos łyżką sosu sojowego, łyżką maggi, solą, pieprzem, papryką czerwoną.

Warkocz z polędwicy wieprzowej gotowy!



 

Nasze rady:

Jedną polędwiczkę planujemy na 2-3 osoby. Jeśli mamy więcej gości podwajamy lub potrajamy składniki. Czas pieczenia polędwiczek się nie zmienia.

Polędwiczek nie pieczemy zbyt długo bo „przeciągnięte” będą suche i niezbyt smaczne.

Sos możemy zrobić dowolny. Równie smaczne są warkocze z polędwiczek z sosem grzybowym lub serowym.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz