MAKATKA

sobota, 17 lutego 2024

Kulajda-czeska zupa grzybowa

Kulajda-czeska zupa grzybowa

Kulajda to jedna z najpopularniejszych czeskich zup obok oczywiście bramborackiej, cibulovej, cesnekovej i zeleninovej polevki. Szczególnie lubiana i przyrządzana jest na południu Czech, ale i w naszych, polskich, sudeckich restauracjach można ją spotkać.

Co odróżnia kulajdę od innych zup? Jest przyprawiana na słodko-kwaśno i podawana z jajkiem w koszulce lub gotowanym na półmiękko. Jesienią, w sezonie grzybowym podaje się ją ze świeżymi grzybami, zimą z mrożonymi lub suszonymi z dodatkiem pieczarek. Ocet i cukier wydobywają z grzybów wspaniały aromat i smak.

Zupa jest genialnie pyszna i bardzo pożywna. Warto spróbować!

Składniki na 4-5 porcji:

  • garść podgrzybków lub borowików suszonych
  • 50 dkg brązowych pieczarek
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 marchew
  • 4-5 jajek
  • 1 cebula
  • pęczek kopru
  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz i szczypta kminku do smaku
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie kilka godzin przed gotowaniem kulajdy.



Do garnka o pojemności 4 litrów wrzucamy masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki przekrojone na ćwiartki, jeśli są duże lub mniejsze na połówki. Suszone grzyby gotujemy 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Dajemy do nich liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dorzucamy do pieczarek już podsmażonych. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka z pieczarkami, chwilę podsmażamy, stale mieszając. Zalewamy warzywa wodą z grzybów suszonych, dolewamy 1 litr wody i pokrojone drobniej grzyby suszone.

Gotujemy zupę do miękkości ziemniaków. Następnie przyprawiamy ją do smaku solą, pieprzem, kminkiem i maggi.

Do śmietany wlewamy ocet, wsypujemy cukier i mąkę. Całość dobrze mieszamy do rozpuszczenia mąki, hartujemy chochelką płynu z zupy i łączymy z kulajdą. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.

 Kulajda gotowa!



Kulajdę podajemy z jajkiem ugotowanym na półmiękko lub w koszulce. Do każdego talerza nalewamy zupę i wkładamy jajko. Można pominąć jajka i podać zupę z chlebem, ale z jajkiem kulajda jest prawdziwie czeską polevką!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz