MAKATKA

środa, 28 lutego 2024

Ekspresowa babka jogurtowa z owocami i kruszonką

Ekspresowa babka jogurtowa z owocami i kruszonką

Proste ciasto jogurtowe, wilgotne, owocowe z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Uda się nawet początkującym kucharzom, wystarczy działać zgodnie z przepisem.

Składniki:

ciasto na okrągłą formę 18-20 cm lub kwadratową 20 cm

  • 240 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju
  • kruszonka-
  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • kilka kropli olejku zapachowego ( migdałowy lub pomarańczowy)

owoce:

  • 10 dkg borówek
  • 20 dkg truskawek

Sposób wykonania:

Składniki na ciasto w temperaturze pokojowej.

Owoce myjemy, truskawki dzielimy na połówki i pozostawiamy do obcieknięcia.

Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukry-zwykły i waniliowy. Całość miksujemy 3-4 minuty, aż masa zbieleje i napuszy się. Następnie dodajemy olej i jogurt. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wykładamy owoce, które posypujemy kruszonką.



Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 50-60 minut (do suchego patyczka).

Upieczoną babkę wykładamy z piekarnika zaraz po upieczeniu i odstawiamy do wystudzenia.



Ekspresowa babka jogurtowa z owocami i kruszonką gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz