Proste ciasto makowe na kruchym spodzie
z kruszonką na wierzchu w wersji świątecznej należy upiec z
większą starannością, aby goście mogli się nim zachwycić.
Wykorzystamy do niego gotową masę makową, którą wzbogacimy o
aromat migdałowy, orzechy włoskie oraz skórkę pomarańczową
kandyzowaną. Do ciasta kruchego dołożymy odrobinę smalcu, aby
było jeszcze bardziej kruche i delikatne. Ciasto na koniec
polukrujemy i przyozdobimy świątecznie. Upieczemy wyborny makowiec, który będzie smakował jak ciasto
świąteczne naszej mamy.
Składniki:
kruche ciasto:
- 2 czubate szklanki mąki
pszennej typ 500 lub tortowej
- 100 g zimnego masła
- 100 g smalcu
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 4-5 kropli olejku
migdałowego (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej
śmietany
- szczypta soli
warstwa makowa:
- puszka gotowej masy
makowej 850g
- 4 białka
- 1/2 łyżeczki aromatu
migdałowego
- 1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich
- 2 łyżeczki skórki
pomarańczowej kandyzowanej
- 50 g masła
- szczypta soli
lukier:
- 1 białko
- 100-150 g cukru pudru
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzewamy do
temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu)
Ciasto.
Mąkę
z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól
i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło i smalec
trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące.
Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Żółtka,
śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy przekładamy
do osobnej miski i rozbijamy dokładnie rózgą, następnie dodajemy
do ciasta. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia
składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i
śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na
dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki, 1/3
wkładamy do woreczka i dajemy do do zamrażarki na pół godziny.
Większą
część ciasta przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm,
wylepiamy nią spód blaszki, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem.
Odkładamy na chwilę do lodówki.
Warstwa
makowa:
Mak
z puszki przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego posiekane
orzechy i skórkę kandyzowaną oraz aromat migdałowy. Masło
roztapiamy, studzimy i wlewamy do masy makowej. Całość dokładnie
mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Delikatnie, etapami łączymy z masą makową.
Na
przygotowany spód wykładamy warstwę makową. Wyrównujemy wierzch
i ścieramy na niego ciasto z zamrażarki.
Tak
przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy
makowiec 50-55 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z pieca i
odstawiamy do przestudzenia. Na koniec polewamy makowiec po wierzchu
lukrem i przyozdabiamy świątecznie.
Lukier:
Białko
ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być
gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę
cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.
Makowiec
na kruchym spodzie pięknie przyozdobiony gotowy!