Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożonarodzeniowe ciasto. Dodamy do masy makowej kieliszek rumu, który wspaniale je uperfumuje.
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki tortowej
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany
Masa makowa:
- 1/2 kg maku niebieskiego
- 4 łyżki kaszy manny
- 3 szklanki mleka
- 125 g masła
- 1/2 szklanki miodu
- 4 jajka rozmiar M
- 6 łyżek cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 1/2 szklanki orzechów włoskich posiekanych
- 1/2 szklanki migdałów w słupkach
- 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie lub soku pomarańczowym
- kieliszek rumu ( 50 ml)
- łyżka skórki pomarańczowej z syropu
Polewa czekoladowa:
- 3 łyżki kakao (dobrej jakości, ciemne)
- 4 łyżki masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kremówki 30% lub tłustego mleka
Ciasto
Żółtka łączymy z cukrem i cukrem waniliowym, ucieramy na kogel mogel. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, siekamy nożem razem z zimnym masłem do konsystencji żwirku. Następnie łączymy obie masy, dodajemy łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany. Wyrabiamy ciasto szybko, do połączenia składników. Zawijamy gotowe ciasto w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Masa makowa
Mleko wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy do gorącego mleka mak. Gotujemy go na małym ogniu do 30 minut. Następnie osączamy mak na gęstym sicie i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia trzy razy ( używamy sitko o drobnych oczkach). Masło ucieramy do białości, łączymy z żółtkami i cukrem, do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy przestudzony mak i bakalie. Wlewamy płynny miód i rum lub kilka kropli olejku pomarańczowego. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, na sztywno.
Makowiec
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim blaszkę do pieczenia o rozmiarach 25×30 cm . Nakłuwamy widelcem dosyć gęsto. Masę makową delikatnie łączymy z pianą z białek i wykładamy na ciasto.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 °C ( góra-dół bez termoobiegu) na 50 minut.
Przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową, którą robimy w kąpieli wodnej.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie gotowy!
Nasze rady:
Makowiec na kruchym cieście można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Z polewą czekoladową jest jednak bardzo smaczny. W świątecznym wydaniu można posypać polewę dodatkowo wiórkami kokosowymi lub złotymi kulkami -cukierkami. Akcenty bożonarodzeniowe nadają ciastu uroczysty wygląd, a nie wymagają dużego nakładu pracy.
Mak możemy kupić już zmielony i użyć do ciasta. Ominiemy długi proces parzenia i mielenia. Przepis pochodzi z lat 30-tych ( od babci Kseni). W tamtych czasach nie było w sprzedaży maku mielonego. Uważajmy tylko, aby mak był świeży.
Najważniejsze w makowcu na kruchym spodzie jest to, że ciasto jest wilgotne, pełne świątecznych aromatów i dominuje w nim masa makowa, czyli to co najsmaczniejsze w makowcu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz