Rolady z karkówki nadziewane czerwoną papryką
Tradycyjny domowy obiad z roladami z karkówki i pysznym nadzieniem z duszonej papryki oraz sera żółtego. Pasuje do nich ryż lub kasza, także ziemniaki czy kluski ziemniaczane. Roladki dusimy w wyśmienitym sosie z dodatkiem ulubionych przypraw.
Składniki:
- 80 dkg karkówki
- 2 szklanki bulionu lub wody
- 2 papryki czerwone
- 1 duża cebula
- 3 łyżki sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- słodka papryka, pieprz ziołowy
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki maggi
- 1 łyżka musztardy stołowej
- smalec lub olej do smażenia
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie plastry. Z 80 dkg mięsa wyjdzie nam 8 roladek.
Kotlety kładziemy między dwie folie spożywcze, rozbijamy cienko. Oprószamy solą, pieprzem, papryką i pieprzem ziołowym. Odkładamy na chwilę na bok.
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na dużej patelni 2 łyżki masła, podsmażamy na szklisto cebulę i dorzucamy do niej paprykę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do odparowania płynu. Odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy starty ser, mieszamy. Nadzienie do roladek gotowe.
Na patelni, na której smażyliśmy paprykę z boczkiem i cebulą rozgrzewamy 2 czubate łyżki smalcu lub 3-4 łyżki oleju. Obsmażamy na rumiano roladki od strony łączenia. Przewracamy na drugą stronę. Chwilę przesmażamy. Zalewamy bulionem lub wodą (tak, aby roladki delikatnie wystawały znad wody), dodajemy musztardę, liście laurowe oraz ziele angielskie, sos sojowy i maggi. Delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i dusimy około 40 minut na niedużym ogniu, pod przykryciem.
Miękkie roladki wyjmujemy. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą (sos możemy przetrzeć przez sitko). Wkładamy z powrotem roladki do sosu i podgrzewamy całość chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Roladki z karkówki nadziewane czerwoną papryką gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz