MAKATKA

piątek, 13 grudnia 2024

Makiełki tradycyjne z łazankami-wigilijne

W Wielkopolsce makiełki to tradycyjny wigilijny deser. W domu naszej babci mieszano odpowiednio przyrządzony mak z łazankami. U teściowej, też Wielkopolanki do maku dodawano chałkę lub słodką bułkę maczaną w mleku. Dziś zaproponujemy makiełki z łazankami – deser świąteczny naszego dzieciństwa. Makiełki, które nam dzieciom, jako jedno z nielicznych dań wigilijnych smakowały!

Składniki:

  • 1 szklanka maku niebieskiego
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel zapachu migdałowego lub pomarańczowego
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść pokrojonych w słupki migdałów
  • garść rodzynek sparzonych we wrzątku
  • czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 szklanki łazanek

Sposób przyrządzenia:

Mak gotujemy w mleku, na wolnym ogniu ok. 20 minut. Ugotowany, osączamy na sitku o gęstych oczkach i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa ze specjalnym sitkiem do maku o drobnych otworach. Z żółtek i cukru ucieramy kogel-mogel i łączymy ze zmielonym makiem, miodem płynnym, olejkiem zapachowym i bakaliami.



Gotową masę mieszamy ze świeżo ugotowanymi łazankami polanymi roztopionym masłem. Przekładamy na salaterkę, przyozdabiamy orzechami i migdałami.



Makiełki z łazankami gotowe!

Nasze rady:

Przepis na łazanki domowe znajdziecie w dziale Boże Narodzenie, kluski: 



Można użyć również łazanek gotowych, które są dzisiaj dostępne w sklepach bez problemu. Szczególnie, gdy chcemy zaoszczędzić trochę czasu, warto po nie sięgnąć.

Możemy również użyć mak mielony, który wystarczy zamoczyć w szklance gorącego mleka i nie trzeba go już mielić.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz