W Wielkopolsce makiełki to tradycyjny wigilijny deser. W domu naszej babci mieszano odpowiednio przyrządzony mak z łazankami. U teściowej, też Wielkopolanki do maku dodawano chałkę lub słodką bułkę maczaną w mleku. Dziś zaproponujemy makiełki z łazankami – deser świąteczny naszego dzieciństwa. Makiełki, które nam dzieciom, jako jedno z nielicznych dań wigilijnych smakowały!
Składniki:
- 1 szklanka maku niebieskiego
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki miodu
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- kilka kropel zapachu migdałowego lub pomarańczowego
- garść posiekanych orzechów włoskich
- garść pokrojonych w słupki migdałów
- garść rodzynek sparzonych we wrzątku
- czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 szklanki łazanek
Sposób przyrządzenia:
Mak gotujemy w mleku, na wolnym ogniu ok. 20 minut. Ugotowany, osączamy na sitku o gęstych oczkach i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa ze specjalnym sitkiem do maku o drobnych otworach. Z żółtek i cukru ucieramy kogel-mogel i łączymy ze zmielonym makiem, miodem płynnym, olejkiem zapachowym i bakaliami.
Gotową masę mieszamy ze świeżo ugotowanymi łazankami polanymi roztopionym masłem. Przekładamy na salaterkę, przyozdabiamy orzechami i migdałami.
Makiełki z łazankami gotowe!
Nasze rady:
Przepis na łazanki domowe znajdziecie w dziale Boże Narodzenie, kluski:
Można użyć również łazanek gotowych, które są dzisiaj dostępne w sklepach bez problemu. Szczególnie, gdy chcemy zaoszczędzić trochę czasu, warto po nie sięgnąć.
Możemy również użyć mak mielony, który wystarczy zamoczyć w szklance gorącego mleka i nie trzeba go już mielić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz