Kapusta zasmażana to pyszny dodatek do obiadu. Prosta i szybka. W wersji świątecznej przyprawiona doskonale.
Składniki:
- 0,5 niedużej główki kapusty kapusty
- 1 szklanka wody lub bulionu
- 2-3 łyżki smalcu
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 30 dkg boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu
- szczypta kminku w całości lub mielonego
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki wędzonej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, solimy i dajemy szczyptę kminku.
Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kapustę na wolnym ogniu do miękkości, około 25 minut. Kapusta ma być miękka, ale nie rozpadająca się.
W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Na dużej patelni podsmażamy na smalcu boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Następnie dorzucamy do rumianego boczku cebulę pokrojoną również w kostkę i smażymy ją do zeszklenia.
Na patelnię z podsmażoną cebulą i boczkiem wsypujemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy, aby nie było grudek. Wrzucamy zasmażkę do kapusty. Mieszamy kapustę z zasmażką dokładnie, gotujemy jeszcze chwilę i jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wody. Przyprawiamy pieprzem, papryką, sokiem z cytryny i miodem do smaku, ewentualnie odrobiną soli. Na koniec dodajemy posiekaną natkę.
Kapusta czerwona z boczkiem na ciepło gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz