MAKATKA

środa, 18 grudnia 2024

Kapusta czerwona z boczkiem na ciepło

Kapusta zasmażana to pyszny dodatek do obiadu. Prosta i szybka. W wersji świątecznej przyprawiona doskonale.

Składniki:

  • 0,5 niedużej główki kapusty kapusty
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu
  • szczypta kminku w całości lub mielonego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki wędzonej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, solimy i dajemy szczyptę kminku.

Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kapustę na wolnym ogniu do miękkości, około 25 minut. Kapusta ma być miękka, ale nie rozpadająca się.

W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Na dużej patelni podsmażamy na smalcu boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Następnie dorzucamy do rumianego boczku cebulę pokrojoną również w kostkę i smażymy ją do zeszklenia.



Na patelnię z podsmażoną cebulą i boczkiem wsypujemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy, aby nie było grudek. Wrzucamy zasmażkę do kapusty. Mieszamy kapustę z zasmażką dokładnie, gotujemy jeszcze chwilę i jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wody. Przyprawiamy pieprzem, papryką, sokiem z cytryny i miodem do smaku, ewentualnie odrobiną soli. Na koniec dodajemy posiekaną natkę.



Kapusta czerwona z boczkiem na ciepło gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz