Kapusta kiszona zasmażana
Kapusta zasmażana to pyszny dodatek do obiadu. Prosta i szybka. Doskonale smakuje z mięsem i kluskami.
Składniki:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1szklanka wody
- 6-7 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 30 dkg boczku wędzonego
- 1 cebula
- przyprawy i zioła:
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu
- szczypta kminku w całości lub mielonego
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- garść posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Kapustę kiszoną odciskamy z soku i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, kminek i ziele angielskie.
Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy kapustę na wolnym ogniu do miękkości, około 20 minut. Kapusta ma być miękka, ale nie rozpadająca się.
W
tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Na dużej patelni podsmażamy
na oleju boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Następnie
dorzucamy do rumianego boczku cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy
ją do zeszklenia.
Na patelnię z podsmażoną cebulą i boczkiem
wsypujemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy, aby nie było
grudek. Wrzucamy na patelnię całą ugotowaną kapustę. Mieszamy
kapustę z zasmażką i przyprawiamy pieprzem, papryką i cukrem do
smaku. Na sam koniec wrzucamy do kapusty posiekaną natkę
pietruszki.
Kapusta kiszona zasmażana gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz