MAKATKA

piątek, 16 lutego 2024

Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta zasmażana to pyszny dodatek do obiadu. Prosta i szybka. Doskonale smakuje z mięsem i kluskami.

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1szklanka wody
  • 6-7 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • przyprawy i zioła:
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu
  • szczypta kminku w całości lub mielonego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

Kapustę kiszoną odciskamy z soku i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, kminek i ziele angielskie.

Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy kapustę na wolnym ogniu do miękkości, około 20 minut. Kapusta ma być miękka, ale nie rozpadająca się.



W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Na dużej patelni podsmażamy na oleju boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Następnie dorzucamy do rumianego boczku cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy ją do zeszklenia.
Na patelnię z podsmażoną cebulą i boczkiem wsypujemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy, aby nie było grudek. Wrzucamy na patelnię całą ugotowaną kapustę. Mieszamy kapustę z zasmażką i przyprawiamy pieprzem, papryką i cukrem do smaku. Na sam koniec wrzucamy do kapusty posiekaną natkę pietruszki.

Kapusta kiszona zasmażana gotowa!



 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz